Куприт

Минералолозите са преброили до 167 срещащи се в природата съединения на медта. Сред тях, за главни минерали на медта заслужено се счита халкопирита (така наречения меден пирит), борнит, халкозин (меден блясък) и куприта. Последният минерал дава най-голямо количество мед за нейното промишлено използване. Своето наименование той е получил през 1845 г. Не е трудно да се досети човек, че термина е образуван от латинската дума cuprum – „мед”. Обикновено куприта се среща във вид на зърнисти и кристални корички на повърхността на подходяща порода, но се срещат и отделни техни кристали. Най-често те имат червеникаво-малинова окраска. По-рядко се срещат тъмни, почти черни кристали на куприта. В състава на планинските породи куприта постепенно се заменя от други съдържащи мед минерали: малахит, азурит и хризокола. Големи месторождения на куприт съществуват на територията на Чили, Африка, Австралия, Япония, САЩ (Аризона) и в някои страни на Европа. Най-големи и красиви кристали на куприта се намират в Намибия. В Русия куприт отдавна се добива в Урал.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че куприта влияе благотворно на бъбреците, кръвоносната система и тимуса. Този минерал стабилизира менструалния цикъл, положително влияе на мускулните тъкани, в частност способства на нейното обогатяване с кислород. Има мнение, че куприта помага да се избегнат пагубни зависимости, по-точно алкохолната.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Познавачите на мистичните свойства на камъните считат, че куприта помага на човек да престане да се безпокои за неща, които не е в състояние да измени. Този минерал способства да си спомним за предишни инкарнации. Той влияе благотворно на отношенията на децата с бащите им. 

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ КРЪСТОВА, снабдяваща с енергия правото черво и опорно-двигателния апарат; способства волята за живот, физическата енергия, потенцията; предизвиква чувство на увереност и устойчивост. ЧАКРА НА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ, която влияе на черния дроб, далака и останалите органи на храносмилателната система; тази чакра е свързана с волята, с управлението на емоциите и въображението. СЪРДЕЧНАТА, оказваща влияние на сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръцете; тази чакра предизвиква любов към хората, способства откритостта, чувствителността; укрепва волята за преобразуване на света. Обладава възприимчивата енергия Ин. 

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ Точно съответствие не е установено.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook