Коникалцит

Коникалцитът се отнася към арсенатите – съединения, съдържащи арсен. Своето название минерала е получил през 1849 г. То е произлязло от древногръцките думи konis – «прах» и chalx – „вар”, „варовик”. Обикновено коникалцита се среща във вид на гроздовидни образования. Отделните кристали на коникалцита се формират в зоните на окисление на медните руди и и не рядко се срещат в състава на кафявата желязна руда. Техните размери не са големи, обикновено такива кристалчета имат ярко-зелен цвят, който е обусловен от присъствието на мед. Впрочем, срещат се и жълтеникави кристали на коникалцита. И едните, и другите притежават достатъчно ярък блясък. Любопитно е да се отбележи, че сред другите минерали, формиращи се в така наречените зони на окисление и поради тази причина се явяват „роднини” на коникалцита, стоят такива знаменити камъни като малахит и азурит. Добиват се образци на коникалцит на територията на САЩ (Юта, Невада, Аризона), Мексико, Чили, Испания (Кордова) и Полша. В Африка коникалцити са намерени на територията на Заир.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Познавачите на лечебните свойства на камъните считат, че коникалцита „се специализира” за кожни заболявания. Този минерал положително въздейства на различни екземи, зачервявания и обриви на кожата. Има мнение, че коникалцита може да оказва позитивно въздействие и при лечението на псориазис, когато болестта не се намира в запуснат стадий.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Коникалцитът увеличава комуникативните способности на своя притежател, помага лесно да се запознава с непознати хора. Съществува също мнение, че коникалцита позитивно влияе на развитието на въображението.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ГЪРЛОВА, контролираща органите на дишането и слуховия апарат, а също и на кожата; активността на тази чакра способства самоутвърждението в обществения и професионалния живот, носи чувство на удовлетворение. Обладава проективната енергия Ян.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Препоръчва се на хората родени под знака Везни.