Ковелитът е сулфид на меда. Своето название този достатъчно рядък минерал е получил в чест на италианския геолог и изследовател Н. Ковели (1790-1829). Именно той, в началото на ХІХ в. е намерил новия минерал в покрайнините на вулкана Везувий и е описал неговите свойства. Обикновено, ковелита се среща във вид на масиви със син цвят, а кристали с добро качество се срещат рядко на тяхната повърхност. Въпреки това, техния достатъчно ярък блясък с метален отлив, прави тези редки непрозрачни кристали са доста привлекателни за колекционерите. Ковелитът е достатъчно мек минерал. Неговите тънки пластинки притежават известна гъвкавост. Освен в Италия, ковелит се среща на територията на САЩ (Колорадо).

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите считат, че ковелита може да влияе положително на детоксикацията на организма. Има мнение, че кристалите на ковелита могат да бъдат полезни на хората, които се борят с ракови заболявания. Единственото, което трябва да се помни в такива ситуации е, че не може да се доверявате само на литотерапията! Тя трябва да се съвместява с класическите методи на лечение, приети в онкологията. Счита се, че ковелита помага при лечение на слуховите и зрителните органи, носоглътката и гърлото.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Ковелитът помага мислено да се връщаме в своето минало. Той подтиква човек към осъзнаване на това, че много неща в неговия сегашен живот се определя от постъпки, направени в миналото. Този минерал не само стимулира своя притежател към по-конструктивно решаване на натрупаните жизнени проблеми, но и способства за изработването на по-оптимистичен поглед върху живота. Ковелитът ще ви избави от ненужната суета и униние. Ковелитът е камък на позитивните намерения.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ГЪРЛОВА, контролираща органите на дишането и слуховия апарат, а също и на кожата; активността на тази чакра способства самоутвърждението в обществения и професионалния живот, носи чувство на удовлетворение. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Точно съответствие не е установено.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Ковелин – синоним на ковелита