Кварц – един от най-разпространените минерали на нашата планета. От химична гледна точка, той е двуокис на кремнезема. С други думи, обикновените полу прозрачни песъчинки и стъклото за бутилки смело могат да се нарекат кварц. Най-характерни примеси на кварца са съединения на желязото и алуминия. Понякога, кварца образува сраствания с полеви шпатове – така наречените графически пегматити. Въпреки привидната простота на строежа си, кварца приема най-различни облици, образувайки голяма група минерали, разнообразни както по форма, така и по цвят. В ювелирното дело се ценят различните негови кристални разновидности. Не е излишно да напомним, че прозрачните кристали на кварца, обикновено се наричат планински кристал. За него вече писахме по-горе в книгата. Виолетовият аметист също е разновидност на кварца. Жълтите кристали на кварца се наричат цитрин (от лат. citreus – лимонов). Среща се млечен кварц, розов кварц и гълъбов кварц. Различава се и замъглената разновидност на кварца. Има кварц и с почти черен цвят, наречен марион. Зеленият кварц си има собствено име – празем. Скритокристалните варианти на кварца са основа на халцедоните. Интересни варианти на кварца са камъните с характерни преливащи нюанси на повърхността – „котешко, соколово и тигрово око”. Доста любопитни са прозрачните разновидности на кварца с игловидни тънки включения на кристалите рутил или гетит. Такива камъни се наричат различно: „коси на Венера”, „стрели на Амур” и дори „таралежови камъни”. Произходът на съвременният термин „кварц” не е съвмен ясен. Според една от версиите, немската дума quarz се отнася през querertz към саксонската querkluftertz, което означава „напречни жили”. Съгласно друга версия, термина quarz, е възникнал от старокорнуелското название на кристалния кремнезем cross-course-spar. И най-накрая, не е изключено думата кварц да произхожда от древнославянската дума twardy – „твърд”. От всички разновидности на окиситите на кремния, особено се отличава аметистовия кварц. Както се разбира от името му, той има характерен виолетов цвят. В този план такъв кварц прилича на виолетов флуорит. За разлика от класическите аметисти, аметистовия кварц е непрозрачен. Втората негова характерна черта са белите концентрични кръгове, така наречените кръгове на ръста. Когато се използва за направата на кабошон, тези бели линии остават забележими като правило. Залежи от аметистов кварц съществуват в Бразилия, Мадагаскар и в южната част на Африка. Уникално месторождение на аметистов кварц има в Таджикистан. Добитите там непрозрачни късчета кварц са известни сред местното население като „камъни на Тамерлан”. Аметистовият кварц отдавна се използва за изготвяне на украшения и различни каменоделни изделия (сфери, яйца, изделия на приложното изкуство). В Санкт Петербург, в Ермитажа се съхранява плот, направен от аметистов кварц. Най-често, този минерал се използва във вид на дребни камъни за направата на обици и скулптурки.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

От кварц и особено от неговите цветни разновидности традиционно правят различни медальони, колиета и украшения. Особено често за тези цели се използва розовия кварц и зеления празем. Доста изящни украшения се получават и от влакнестия кварц. Изделията от кварц не са скъпи и понякога могат да бъдат не по-малко красиви от вещите, украсени с по-благородни камъни. Обърнете внимание на кварца, ако природната красота на минерала означава за вас повече, отколкото желанието да покажете на окръжаващите ви своята голяма платежоспособност.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Смята се, че кристалите на кварца обладават възприимчивата енергия Ин. Те са способни да оказват влияние на чакрата Сахасрара и на чакрата Аджна. Вещите в камъните утвърждават, че аметистовия кварц може да прогони тъгата и да надари своя притежател с дара на предвиждането. Съвременните литотерапевти препоръчват да се пуска водата за пиене през минерален филтър – специална смес от кристалчета на кварца. Също така може да се прави настойка. Смята се, че такава вода оказва върху организма на човек целително и стимулиращо въздействие. Не е удивително, че това е така, та нали в природата животворната вода на изворите също не рядко преминава през пластове от кварц.