Карнеол

Карнеол – разновидност на халцедона, скротокристалическа разновидност на двуокиса на кремния. Названието на камъка произхожда от гръцката дума sardoith, което означава „камък от Сарда” (столица на древна Лидия). Сардери обикновено наричат кафяво-червения, кестенов карнеол. Наименованието на оранжево-червения карнеол – карнеол – се отнася към латинското carnis – „плът” и показва топлият, „телесен” цвят на камъка, който му се придава от съединения на желязото. Оранжево-жълтите и жълтите карнеоли се наричат линкурии (гръцки lynx – рис). Образно, карнеола бива наричан „камък на слънцето”. Известни са били и като „кървави ахати”. В Древен Египет карнеола се е сравнявал със „застинал в камъка залез на слънцето”. Най-добрите карнеоли с червено-оранжев цвят се добиват на територията на монголската пустиня Гоби. В Русия се добиват в Якутия и Приморие. В Крим, в подножието на вулкана Карадаг, съществува карнеолова бухта, макар че нейното име носи по-скоро рекламен характер.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Карнеолите са били известни на хората още по време на палеолита (800 – 60 хил. г. преди н.е.). В далечни времена, карнеолите са били използвани не само за направата на гердани, амулети и висулки. В античните времена от карнеол са ваяли статуетки, кубчета, печати и красиви геми. В наше време, украшенията от този камък са сравнително евтини, въпреки че в древността карнеола е заемал почетно място заедно с елмаза и изумруда. МАГИЧНИ СВОЙСТВА Древните египтяни са считали карнеола за камък на богинята Изида (майката на всички богове). Те са вярвали, че карнеола може да предпази от зли магии и опасности както на този, така и на онзи свят. Не случайно, много изделия украсени със карнеол са били намерени в гробницата на фараон Тутанкамон (ХІV в. преди н.е.). Арабите и персите през ХVІІ – ХVІІІ в. са носели карнеоли във вид на амулети и изсечени в тях молитви от Корана и са вярвали, че такива защити ги предпазват от завист и уроки. Пръстен със карнеол, на който е било гравирано името на притежателя му се е считал за личен талисман. Карнеолите отдавна са служели като символи на вярна любов. Не случайно, в Древна Гърция от тях са правели сватбени геми. Съгласно древните представи, карнеолите охраняват от хорската недоброжелателност, клопките на враговете и зли магии. В качеството си на талисман, украшение със карнеол може да се носи за смекчаване на гнева и за подобряване на настроението. Карнеолът помага да се предотврати скандал и съхранява от напразно губене на сили. Отдавна се смята, че карнеола способства богатството, придава на притежателя си сили, в това число и творчески. Не случайно, голям златен пръстен с резбован карнеол е бил любимия талисман на руския поет А. С. Пушкин. Според биографите на поета, това украшение му е било подарено в Одеса от графиня Воронцова през 1824 г. Поета е писал за пръстена следното: „Мили друже! От престъпления, / от сърдечни нови рани, / от измяна, от забвение / ще ме съхрани моят талисман!” Пушкин искрено е вярвал в чудодейната сила на този талисман и не се е разделял с него до своята трагична гибел през 1837 г.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

За лечебни цели карнеола се е използвал още от целителите на Древен Египет, които са считали този камък за един от най-магическите и оздравителни. Разтрит на прах карнеол те са добавяли в прахчета и микстури, които са оказвали успокоително действие и са помагали за възстановяване на силите. За лечебни цели са го използвали и древните народи на Централна Азия: китайци, хуни, монголи. Този камък е бил на особена почит в Индия. В „Аюрведа” се казва, че оранжевия цвят на карнеола е способен да възстанови нервната тъкан, помага при заболявания на пикочо-половата и белодробна системи, стимулира работата на ендокринните жлези, подобрява кръвообръщението и цвета на кожата. В стари времена се е считало, че украшение със карнеол способства за лесното разрешаване на проблеми. Съвременните литотерапевти вярват, че карнеола обладава проективната енергия Ян. Те подобряват кръвообръщението в мозъка, укрепват имунната система, отнемат главоболието, помагат при заболявания на кожата и щитовидната жлеза. Жълтите карнеоли са полезни при проблеми с червата, в частност, при запек, помагат и при заболявания на бъбреците. Дори съществува отделно направление за лечение с тези камъни – карнеолотерапия. Възможно е, лечебното свойство на карнеолите, което е невъзможно да се отрече, да се дължи на тяхната слаба радиоактивност (при някои образци на тези камъни). В биологията и в медицината е добре известен стимулиращият ефект на малки дози радиация.

АСТРОЛОГИЯ

Карнеолът е амулет за хора, родени под знака Дева. Могат да го носят и Близнаци, Козирози, Лъвове и Овни. Карнеол не се препоръчва като украшение за Раците. За планета на карнеола се счита Слънцето.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook