Карнеол – разновидност на халцедона, скротокристалическа разновидност на двуокиса на кремния. Названието на камъка произхожда от гръцката дума sardoith, което означава „камък от Сарда” (столица на древна Лидия). Сардери обикновено наричат кафяво-червения, кестенов карнеол. Наименованието на оранжево-червения карнеол – карнеол – се отнася към латинското carnis – „плът” и показва топлият, „телесен” цвят на камъка, който му се придава от съединения на желязото. Оранжево-жълтите и жълтите карнеоли се наричат линкурии (гръцки lynx – рис). Образно, карнеола бива наричан „камък на слънцето”. Известни са били и като „кървави ахати”. В Древен Египет карнеола се е сравнявал със „застинал в камъка залез на слънцето”. Най-добрите карнеоли с червено-оранжев цвят се добиват на територията на монголската пустиня Гоби. В Русия се добиват в Якутия и Приморие. В Крим, в подножието на вулкана Карадаг, съществува карнеолова бухта, макар че нейното име носи по-скоро рекламен характер.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Карнеолите са били известни на хората още по време на палеолита (800 – 60 хил. г. преди н.е.). В далечни времена, карнеолите са били използвани не само за направата на гердани, амулети и висулки. В античните времена от карнеол са ваяли статуетки, кубчета, печати и красиви геми. В наше време, украшенията от този камък са сравнително евтини, въпреки че в древността карнеола е заемал почетно място заедно с елмаза и изумруда. МАГИЧНИ СВОЙСТВА Древните египтяни са считали карнеола за камък на богинята Изида (майката на всички богове). Те са вярвали, че карнеола може да предпази от зли магии и опасности както на този, така и на онзи свят. Не случайно, много изделия украсени със карнеол са били намерени в гробницата на фараон Тутанкамон (ХІV в. преди н.е.). Арабите и персите през ХVІІ – ХVІІІ в. са носели карнеоли във вид на амулети и изсечени в тях молитви от Корана и са вярвали, че такива защити ги предпазват от завист и уроки. Пръстен със карнеол, на който е било гравирано името на притежателя му се е считал за личен талисман. Карнеолите отдавна са служели като символи на вярна любов. Не случайно, в Древна Гърция от тях са правели сватбени геми. Съгласно древните представи, карнеолите охраняват от хорската недоброжелателност, клопките на враговете и зли магии. В качеството си на талисман, украшение със карнеол може да се носи за смекчаване на гнева и за подобряване на настроението. Карнеолът помага да се предотврати скандал и съхранява от напразно губене на сили. Отдавна се смята, че карнеола способства богатството, придава на притежателя си сили, в това число и творчески. Не случайно, голям златен пръстен с резбован карнеол е бил любимия талисман на руския поет А. С. Пушкин. Според биографите на поета, това украшение му е било подарено в Одеса от графиня Воронцова през 1824 г. Поета е писал за пръстена следното: „Мили друже! От престъпления, / от сърдечни нови рани, / от измяна, от забвение / ще ме съхрани моят талисман!” Пушкин искрено е вярвал в чудодейната сила на този талисман и не се е разделял с него до своята трагична гибел през 1837 г.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

За лечебни цели карнеола се е използвал още от целителите на Древен Египет, които са считали този камък за един от най-магическите и оздравителни. Разтрит на прах карнеол те са добавяли в прахчета и микстури, които са оказвали успокоително действие и са помагали за възстановяване на силите. За лечебни цели са го използвали и древните народи на Централна Азия: китайци, хуни, монголи. Този камък е бил на особена почит в Индия. В „Аюрведа” се казва, че оранжевия цвят на карнеола е способен да възстанови нервната тъкан, помага при заболявания на пикочо-половата и белодробна системи, стимулира работата на ендокринните жлези, подобрява кръвообръщението и цвета на кожата. В стари времена се е считало, че украшение със карнеол способства за лесното разрешаване на проблеми. Съвременните литотерапевти вярват, че карнеола обладава проективната енергия Ян. Те подобряват кръвообръщението в мозъка, укрепват имунната система, отнемат главоболието, помагат при заболявания на кожата и щитовидната жлеза. Жълтите карнеоли са полезни при проблеми с червата, в частност, при запек, помагат и при заболявания на бъбреците. Дори съществува отделно направление за лечение с тези камъни – карнеолотерапия. Възможно е, лечебното свойство на карнеолите, което е невъзможно да се отрече, да се дължи на тяхната слаба радиоактивност (при някои образци на тези камъни). В биологията и в медицината е добре известен стимулиращият ефект на малки дози радиация.

АСТРОЛОГИЯ

Карнеолът е амулет за хора, родени под знака Дева. Могат да го носят и Близнаци, Козирози, Лъвове и Овни. Карнеол не се препоръчва като украшение за Раците. За планета на карнеола се счита Слънцето.