Камъни на планетите

На историците и етнографите са известни множество, така наречени соларни и лунарни митове, разказващи за възникването на Слънцето и неговата небесна спътница Луната. Подобни митологични проницания не са пречели на наблюдателите от древността постепенно да натрупват и да използват точни знания за движението на небесните тела. Сега ние знаем, че нашата Слънчева система включва компактни планети от земна група (Меркурий, Венера, Земя, Марс) и планети – гиганти, състоящи се основно от газове (Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон). Традиционно с планетите и спътниците са свързани тези или онези митове, но и определени скъпоценни камъни. 

СЛЪНЦЕ: В астрологията Слънцето се явява като въплъщение на волята, жизнената енергия и силата. Съобразно своето положение в Слънчевата система, то се счита за символ на равновесието и висшия идеал. То дарява енергия на духа. Самото то е сила на творчеството, независимост и уникалност. В гръцката митология богът на Слънцето е бил Хелиос. За камъни на Слънцето се считат: авантюрин, хелиодор, сердолик, топаз, циркон, кехлибар. 

МЕРКУРИЙ: В астрологията Меркурий се счита за планета на разума и интелекта. Тя се явява посредник между Слънцето и останалите планети, символ на подвижността, любознателността, красноречието, умението и ловкостта. Подвластните й са дарени с консерватизъм, педантичност, работоспособност, аналитичен и критичен ум. Меркурий може да бъде видян на небето сутринта и вечерта, като звезда от първа величина. В древността хората са смятали, че това са две звезди. В Египет са ги нарекли Сет и Хор, индийците – Буда и Гор, в Гърция са ги свързвали с Аполон и Хермес. За камъни на Меркурий се считат: апатит, хелиотроп, изумруд, диоптаз, змеевик, цитрин, кехлибар . 

ВЕНЕРА: В астрологията Венера се счита за символ на любовта, чувствеността, желанието, еротизма и романтизма. Тя се асоцира с мечтателност, мекота и емоционалност. Тя дава на родените под нейно влияние равновесие, мярка, хармония, справедливост, елегантност и красота. В гръцката митология на Венера съответствала Афродита, в Египет, Изида, в Асирия и Вавилон - Ищар. За камъни на Венера се считат: алмандин, тюркоаз, изумруд, жадеит, гранат, лазурит, малахит. 

ЛУНА: В астрологията Луната олицетворява подсъзнанието, съня, скритите чувства, интуиция, чувствителност, изключителна памет, чувство за хумор и склонност към фантазии. Едновременно с това Луната е символ на меланхолията, смяната на настроенията, капризност, разсеяност, раздразнителност, потайност, егоцентризъм и нерешителност. Луната е повелителка на природните сили и сантименталния начин на живот. В гръцката митология богиня на Луната била Селена. За камъни на Луната се считат: аквамарин, амазонит, беломорит, берил, гранат, жадеит, кахолонг, перла, опал, лунен камък, хризокол. 

МАРС: В астрологията Марс символизира свръхчувствителност, борба, активност, сила, мощ и воля. Това е планета въплъщение на физическата енергия, храбростта, решителността, борбеността, силата, волята, успеха. Древните гърци свързвали ярко - оранжевата звезда с бога на войната Арес (Марс в Римската митология). Не случайно в Русия, чак до ХVІІІ в., Марс е наричан Арис или Ареем. За камъни на Марс се считат: хематит и кремък. 

ЮПИТЕР: В астрологията Юпитер е символ на самоутвърждаването и чувството за собствено достойнство. Свързват Юпитер със знанията, богатството, издигането и солидността. Тази планета е благосклонна към пътешествениците лекарите и учените. Тази планета бавно и величествено се движи по нощното небе. Благодарение на тази и способност древните гърци са я посветили на върховния бог Зевс, който в римската митология съответства на Юпитер. За камъни на Юпитер се считат: азурит, тюркоаз, хелиотроп, гранат, сапфир, хризокола и яспис . 

САТУРН: Благодарение на неясната светлина, която излъчва и бавното движение по небето, в началото астролозите са го смятали за хладна и мрачна планета, способна да предаде тези качества и на хората родени под нейния знак. В днешно време Сатурн се възприема, като планета на съдбата, правосъдието, зрелостта и мъдростта. Напомняйки на Кронос, Сатурн е символ на всичко, проверяващо се от времето. Качествата на Сатурн са стабилност, трайност, принципност. В древноримската митология Сатурн е съответствал на древногръцкия бог Крону (Хронос), който е поглъщал своите деца. За камъни на Сатурн се считат: ахат, гагат, халцедон и шпинел . 

УРАН: В астрологията Уран символизира мъдростта, сакралното знание, телепатичните способности, интуицията и ясновидството. Уран дава импулси на търсещите, откривателите, на хората с големи духовни ценности. Планетата е кръстена в чест на древногръцкия бог на небето от немския астроном Йохан Боде. За камък на Уран се счита лазурита. 

НЕПТУН: В астрологията свързаният с водата Нептун символизира единството на света, първичното начало, от което се раждат чувства и емоции. Той се явява въплъщение на генетичната памет, водеща ни през дълбините на хилядолетията. За камъни на Нептун се считат: авантюрин, ахат, аметист, змеевик, корал, халцедон и чароит. 

ПЛУТОН: В астрологията Плутон се свързва с разрушение и последващо го възраждане. Тази планета е символ на наблюдателността и умението да се правят точни изводи. Човешките качества, които са свързани с нея са самоутвърждение, упорство, жестокост, наблюдателност и умението да се съставят точни изводи. В гръцката митология на бога на подземното царство Плутон съответства Аид. За камък на Плутон се счита раухтопаз.