Жадеит

Жадеитът външно прилича на нефрит. Започнали са да отличават тези два камъка в минералогичната практика едва след откриването на Новия Свят. Не случайно и до днес в англоезичната литература и двата минерала се обединяват понякога с общия термин „жад”. Нещо повече, в житейската практика жад са наричали също и змийския камък, и гранатите гросуляри. Терминът „жадеит” е бил въведен в практиката от френския минералолог А. Демур едва в 1863 г. И жадеита, и нефрита са съединения на силиция. И двата минерала са много здрави благодарение на плътното сцепление на иглените кристали и радиално-лъчистите агрегати, от които се състоят. Както и инефрита, лепкавия и твърд жадеит се полира добре до блясък и затова се счита за ювелирен и дребен камък от висок клас. Изумруден или светло-зелен цвят на полупрозрачния жадеит придават примеси на съединението на хрома и желязото (за нефрита – магния, натрия, никела и ванадия). Срещат се жадеити с други оттенъци – беловат, розов, виолетов. Намират се даже сини жадеити. Черно-зеленият жадеит се нарича хлоромеланит. Дългото подлагане на изветряване довежда до появата в природата на жадеити с червен или жълт оттенък. Този ефект е предизвикан от прехода на двувалентното желязо в тривалентно. Особена разновидност на жадеита е почти прозрачния благороден или както още го наричат „императорски жад”. Добива се на територията на Бирма. Названието на камъка е дошло от съчетанието на испанските думи piedra de jada – т.е., „камък на гърба”, тъй като се смятало, че този минерал е способен да отнеме болките в кръста. В Русия месторождения на жадеит съществуват в Северен Урал и в Западните Саяни. Жадеит се добива и в Казахстан, Италия, Индонезия, Китай, Мексико, САЩ и Япония.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Още в каменния век от жадеит са правели стъргалки и ножове. В доколумбова Америка жадеита е бил култов камък за маите, ацтеките и толтеките. Този камък се е ценил и на Изток, където е бил използван за направата на чаши, вази, кубове, брошки, гривни и други украшения. В Шанхай едно от изображенията на Буда (почти в реален човешки ръст) е било направено изцяло от жадеит. До нас са достигнали множество старинни фигурки от жадеит, направени от китайски и японски майстори. Жадеитът е бил добре известен в Индия. В един от музеите на Берлин се съхранява флейта от жадеит, индийска изработка от ХVІ – ХVІІвв. И до днес, за най-ценна се счита изумрудно-зелената полупрозрачна разновидност на жадеита – „императорския жад”. Именно такива камъни се използват най-често в ювелирното дело. По своята цена той е съпоставим с изумруда. На един от световните аукциони, проведен през 1980 г., жадеит с маса 350 карата е бил оценен на два милиона щатски долара. По-евтиният ярко-зелен, непрозрачен жадеит е наричан „утилити” от професионалистите. Трябва да споменем, че в света е разработена методика за оцветяване на белия и сивия жадеит в ярко-зелен цвят, което позволява използването и на непородисти камъни в ювелирното дело. За любителя е сложно да отличи такива оцветени камъни от натуралните.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

На ярко-зеленият жадеит приписват същите достойнства, както на нефрита: предпазва от всички неприятности и нещастия. Смята се, че украшения с жадеит донасят на човек емоционално разреждане и са способни да го направят щастлив. В стари времена на Изток се е считало, че стиснат в ръка къс жадеит помага за сключване на изгодна търговска сделка. Медальони и кулони с жадеити можете да подарите на познатите си, които обичат да отглеждат растения, защото благотворното влияние на камъка се разпространява върху растителния мир.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Заедно с нефрита, жадеита се използва в китайската и тибетската медицина, като добър енергетичен стъбелизатор, обладаващ възприимчивата енергия Ин. Целителите смятат, че благородния жадеит, със своята енергия Ци, изравнява нарушената биоенергетика на човек, дава му емоционален заряд и регулира артериалното налягане. Енергетиката на жадеита е способна да изравни и да успокои емоционалните избухвания. Счита се, че помага в борбата с безплодието. Не е излишно да се напомни, че испанските колонизатори са наричали жадеит „бъбречен камък” и са го считали за талисман срещу заболяванията на бъбреците. Гердани и гривни от жадеит положително влияят на работата на сърцето, изравнявайки артериалното налягане, защитават от влиянията на времето. Пръстен с жадеит може да снеме умората на очите и е полезен при медиативно лечение на късогледство.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook