Дюморетит

Дюмортеритът се отнася към боросиликатите. В неговия състав влизат атоми на алуминия и желязото. Не случайно, дюмортерита се среща често сред богатите на алуминий планински породи. Минералът е описан за пръв път през 1881 г. от М. Гонар и е наречен в чест на френския палеонтолог М. Е. Дюмортер, намерил образци на този минерал. В съвременният свят, дюмортерита не рядко се използва в качеството на облицовъчен камък. Истинската красота на дюмортерита се разкрива тогава, когато този минерал се отшлифова добре. Тогава можем да се любуваме на неговите спокойни или обратно – наситени гълъбови цветове. Възможно е те да са обусловени от примес на титана. Впрочем, срещат се и розовеещи или кафенеещи дюмортерити. От сходните по окраска лазурити или содалити, дюмортерита може да се отличи по по-бледата повърхност на камъка. От дюмортерит се правят масажни къмба, каменни „яйца”, правят от тях гердани и кабошони. Дюмортерит се добива на територията на САЩ (Невада), Канада, Франция, Италия, Норвегия, Шри Ланка, Намибия и Мадагаскар.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Да носят със себе си полиран дюмортерит, литотерапевтите съветват хората, които твърдо са решили да се избавят от алкохолна или наркотична зависимост. Дюмортеритът не само помага да се преодолеят мъките на абстинентния синдром, но и ще ги укрепи на правилния жизнен път. Дюмортеритът спомага и за облекчаване на главоболието, освен това.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Дюмортеритът не е най-популярния минерал в арсенала на маговете, пророците и спиритистите. Въпреки това и скромният дюмортерит може да се окаже полезен в качеството на амулет. Известно е, че този камък развива в своя притежател точност, акуратност и методичност. Счита се също, че дюмортерита увеличава чувството на отговорност и организаторските способности. Дюмортеритът способства успеха, дарява смелост и помага да се справим със страха.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ГЪРЛОВА, контролираща органите на дишането и слуховия апарат, а също и на кожата; активността на тази чакра способства самоутвърждението в обществения и професионалния живот, носи чувство на удовлетворение. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Точно съответствие не е установено.