Дравитът е жълта, жълто-зелена или кафява разновидност на турмалина. Минерала е наречен на името на неговото местонахождение – на река Драва в Австрия. Уместно е да се напомни, че термина „турмалин” се употребява за цял клас сходни минерали, които при по-пристално разглеждане се обособяват в самостоятелна група образования. Такъв е зеления турмалин – верделит; синия или синкаво-черния турмалин – индиголит; розовия, червения, малиновия или вишневия турмалин – рубелит. В този „ред на турмалините” се намира и дравита, който не е чак толкова известен и популярен на пазара за скъпоценни и полускъпоценни камъни, в сравнение със своите „турмалинови родственици”. Освен това, кристалите на дравита са по своему красиви и сред тях се срещат и големи екземпляри. Дравити се добиват предимно в Африка, а също така и в Бразилия, Непал, Австралия, Шри Ланка и на територията на бившия СССР.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Пишат, че дравита помага да се отстрани чувството на умора и тежест в краката, натрупала се в края на деня. В тази ситуация литотерапевтите съветват да се легне и да се приложи кристал дравит към бедрата.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Познавачите на мистичните свойства на камъните считат, че ако се вземе жълтеникаво-зелен дравит в лявата ръка (левичарите трябва да го вземат в дясната), скоро възниква възниква чувство за концентрация на вътрешната енергия. Вярва се, че дравита защитава притежателя си от влиянието на чужда негативна карма. Битува мнение, че дравита способства за установяване на енергетичен баланс между различните чакри. Любителите на стайните цветя отбелязват, че късче дравит, поставено на повърхността на почвата в саксията, ускорява неговия растеж.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ГЪРЛОВА, контролираща органите на дишането и слуховия апарат, а също и на кожата; активността на тази чакра способства самоутвърждението в обществения и професионалния живот, носи чувство на удовлетворение. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Подходящ е за зодиите Лъв, Козерог и Стрелец.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Бюргерит – синоним на дравита Гувериерит – синоним на дравита Коронит – синоним на дравита