Доломитът е природен карбонат на калция и магния. Този минерал е наречен в чест на френския минералолог и химик Д. Доломие (1750-1801), който през 1791 г. е открил новия минерал при пътешествието си по Алпите. Доломитът образува ромбоедрически кристали с бял, сивкав или мътно-жълт цвят. Любопитно е, че техните резки, често биват изкривени. Планинската порода, която 95% се състои от минерала доломит, също се нарича доломит. Той напомня на варовик. Нещо повече, съществува преходен ред между доломита и варовика и може да бъдат различени в резултат на химически анализ. В природата доломита се среща също толкова често, колкото и варовика. Геолозите спорят за произхода на доломита и за това съществуват няколко версии. Планинската порода на на доломита се използва в строителството – от него правят огнеупорни тухли и торове. Най-известни месторождения на доломит има на територията на САЩ, Канада, Швейцария, Испания, Мексико.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Лекарите утвърждават, че доломита е източник на ионизиран калций, който активно се усвоява от организма на човека и животните. Както е известно, ролята на калция в жизеността на клетките и тъканите на животните е трудно да се недооцени. В частност, калция влиза в състава на костната тъкан, увеличавайки нейната устойчивост. Ионизираният калций оптимизира киселинно-алкалния баланс. В резултат се снижава риска от различни заболявания на сърдечно-съдовата система. Благодарение на ионизирания калция, доломита предпазва от остеопороза, нормализира кръвното налягане и снижава нивото на кръвната захар. Има данни, че доломита намалява възможността на образуване на камъни в бъбреците. Доломитът също така повишава жизнените сили на човека и неговата устойчивост към стреса.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Счита се, че доломита увеличава щедростта на своя притежател, неговата способност за оригинално мислене. Доломитът ще помогне да се избавим от тъгата и да се смекчи горчивината, ще ни избави от самотата.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

Точно влияние не е установено. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Точно съответствие не е установено.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Мирикалцит – синоним на доломита Ридолфит – синоним на доломита Тараспит – синоним на доломита