Димчат кварц

Димчатият кварц скоро е било прието да се нарича раухтопаз (немски rauch – дим). До ден днешен, този последен термин остава популярен сред ювелирите. Иначе, димчатия кварц са наричали димчат планински кристал или димчат топаз. Заедно с планинския кристал, цитрините и аметистите, раухтопаза е по-ценна разновидност на кварца. Особено красиви са неговите златисто-кафяви кристали с включения рутил, които създават ефект на разпръсващи се на всички страни звездни лъчи. В природата понякога се срещат гигантски кристали на димчатия кварц с тегло до няколко тона. Цветът на димчатия кварц варира от леко „димен” до тъмно-кафяв „воал”. Любопитно е, че след нагряване до 350 градуса по Целзий, тъмния оттенък на димчатия кварц се губи и неговите кристали стават прозрачни.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Древните индуси са вярвали, че димчатия кварц извежда от организма негативната енергия и шлаките. Индийските легенди разказват  за чаша от монолитен кристал на димчатия кварц, която е лекувала хората от всякакви болести. Димчатият кварц помага да се избавим от стреса и болката. Литотерапевтите съветват за целта да стиснем във всяка ръка по един кристал и да почакаме докато те се затоплят. Има данни, че димчатия кварц помага при възпаления на простатата и даже при миома на матката, но към тези данни трябва да се отнасяме внимателно.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Мистиците считат, че димчатия кварц помага да се извикат мисли от тъмнината на подсъзнанието в областта на съзнанието и свръхсъзнанието. Не напразно будистите наричат този камък „камък на Буда”. Димчатия кварц е един от най-„енергетичните” тъмни камъни на света. Счита се, че украшения от димчат кварц неутрализират злобата и снемат раздразнителността. Заедно с това се смята, че на мечтателите димчатия кварц помага да избягат от реалния живот, стимулирайки тяхната фантазия. Димчатият кварц е способен да защити своя притежател от уроки и магия.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

КРЪСТОВА, снабдяваща с енергия правото черво и опорно двигателния апарат; способства волята за живот, физическата енергия, потенцията; предизвиква усещане на увереност и устойчивост. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Подходящ е за хората родени под знака Козирог.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Енотов кварц – димчат кварц със светли и тъмни ивици Кернгорм – синоним на димчатия кварц Морион – много тъмен и често непрозрачен димчат кварц Раухтопаз – старо име на димчатия кварц