Тъмно-червените кристали на граната по своята порода напомнят на зърната на плода „финикийска ябълка” – нар. От тук е и наименованието на камъка (лат. granum - зърно). Плиний Старши е нарекъл гранатите с ярко-червен цвят карбункули (лат. carbon – въглен), тъй като тези камъни са му приличали на блещукащи въгленчета. Този термин е бил известен и в Русия. Не случайно, текст в старинна книга гласи: „Каркунфулусът е камък, господин на всички камъни, приличащ на въглен, който нощем свети...”. Счита се, че приетия в днешно време термин „гранат” е бил въведен в употреба през 1270 г. от средновековния алхимик Алберт Магнус. В стари времена, за претегляне на различни видове предмети, са се използвали малки зрънца от някои плодове. От тук е и старинната мярка за тегло – гран, представляваща малко повече от половината процент на съвременния грам. В миналото, всички камъни с червен цвят, включително рубините, турмалините и шпинелите, доста често са били наричани анфракси. Жителите на Древна Рус са наричали граната различно: червец, вениса, бечета... Последният термин е калка от древно арабското „биджази”, с което на изток от VІІ в. са именували алмандините. Сега в класификацията на минералите е наведен порядък. От 1803 г. термина „гранат” е започнал да бъде използван за цяла група минерали. В нея се включват алмандин, гросуляр, демантоид, пироп, спесартин, уваровит. За гранати се считат и червено-кафявите андраити, наречени по името на португалския минералолог д`Андрада (1763 – 1838), от който е бил описан през 1800 г. Обикновено, в тесния смисъл на думата, за гранати се подразбират само прозрачните червени камъни – алмандини и пиропи. Затова, обсъждайки достойнствата на граната, е нужно по-точно да се определи за какъв точно камък става въпрос. Цветът на пиропа се определя от иони на хрома и желязото, алмандина – от иони на желязо и манган, спесаритина – от иони на мангана. Гранатите могат да бъдат не само с червен цвят. Срещат се и прозрачни камъни – така наречените левкогранати (гръцки leikos – бял). Тъмните, почти черни камъни, се наричат шорломити или меланити (гръцки melanos – черен). Не се срещат само гълъбови и сини гранати. На територията на Русия, гранати се добиват в Якутия и Чукотка. Зелени гранати намират в Урал. Заради необикновения си цвят, те са отделени от дългата редица на гранатите и ги наричат „уралски”. В света, месторождения на гранати са известни в Австралия, Австрия, Аржентина, Бразилия, Замбия, Индия, Мадагаскар, Мексико, Норвегия, САЩ, Шри Ланка и ЮАР.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Изделия с гранати са станали модерни в Европа във времената на романтизма. Ювелири от тези времена, често са правели медальони във форма на съединени сърца, украсени с дребни гранати. С тези камъни са украсявали пръстени и брошки, кръстчета и медальони във вид на четирилистни детелини. Един от най-красивите гердани, украсен с големи тъмно-червени гранати се съхранява в Прага, в музея на знаменития чешки композитор Б. Сметана. Това забележително украшение той е подарил на своята жена. Уникален гранатов набор, състоящ се от гердани, две гривни, катарами, обици и пръстен, влюбеният Гьоте, в края на своя живот е подарил на 18 годишната Улрике фон Леветцов. Неговият подарък е съдържал 460 уникални по своята красота и величие гранати. Диаметърът на най-големия от тях е бил 12,3 мм.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Гранат – камък на любовта, който е способен да възбужда любовни страсти и да весели душата. Не случайно персийският поет Хафиз е писал, че: „както слънчевият лъч възпламенява граната в твоя пръстен, така моето сърце разпалва любов към теб”. Възможно е, че именно поради тази причина, са считали гранатите за подходящи камъни за млади девойки и неомъжени жени. Той също така е и камък на гнева и страстта. Той прогонва печала и донася радост у притежателя си. Смята се, че червените гранати възбуждат сексуалност, извикват чувство на доблест, стимулират волята и издръжливостта, а също така са способни да развият чувство на собствено достойнство. В Древен Рим се е смятало, че гранатите осигуряват на бременните жени благополучно раждане. По време на кръстоносните походи, отправящите се към Йерусалим рицари, са си слагали пръстен с гранат, за да се защитят от рани и ядове. Хората вярват, че пръстен с гранат дава на своя притежател власт над хората. Гранатите се смятат също за символ на верността, вярата, предаността и силата. Гранатите с черен цвят могат да подпомогнат общуването със света на починалите. Те също са полезни за тези, които искат да погледнат в бъдещето.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Гранатите влияят положително върху храносмилането, дишането, кръвообръщението и имунната система. Вярва се, че гердани с гранати помагат при висока температура, възпаление на гърлото и дълго главоболие. Гранатите с жълт или кафяв цвят са полезни при заболявания на кожата, храносмилането, при запек и алергии.

АСТРОЛОГИЯ

Гранат – камък на януари и на планетата Марс. Те са подходящи за хора, родени под знака Водолей. Тъй като тези камъни са способни да разсеят меланхолията, астролозите препоръчват да се носят от хора, родени под знака Скорпион. На хората от зодия Телец и Рак не се препоръчва да носят украшения с гранати.