Гетит

Своето название минерала е получил в чест на великия немски поет, министър на образованието и културата Йохан Волфганг Гьоте (1749-1832), който не само се е интересувал от проблемите на минералологията, но и е бил притежател на голяма колекция от минерали. Гетитът обикновено образува агрегати и аморфни срастъци. Техният цвят се променя от тъмно-червено-кафяв до черен. При това, гетита блести, копринената повърхност на неговите кристали напомня на мрачен тъмен метал, понякога на нея са забележими преливания на цветовете. Често гетита се образува като утаечна порода, при това за неговото формиране е необходимо присъствието на вода. В началото на ХХІ в. марсохода „Спирит” е намерил гетит на повърхността на червената планета. Учените считат това за доказателство за наличието на вода на Марс в миналото. Впрочем, на Земята гетита може също да е продукт на изветряване и окисление на такива желязосъдържащи минерали като пирит и магнетит. Забележителни месторождения на гетит са намерени в много страни по света, най-вече в Англия, Мексико, САЩ (Мичиган).

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Украшения с вставки от гетит помагат да се борим с анемията и конвулсиите. Казват, че съзерцаване на гетит е полезно за хора, които се занимават с култоризъм. Гетитът помага при заболявания на слуховите органи и на зретилните органи. Този минерал оказва благотворно въздействие на храносмилателните органи, в частност на хранопровода и червата. Счита се, че гетита активизира движението на енергията кундалини по протежение на гръбначния стълб.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Отделни кристалчета на гетита не се използват в ювелирното дело. Въпреки това, късчета гетит се инкрустират в пръстени, брошки и обици. Въпреки своя скромен вид, гетита е достатъчно моден, образци на този минерал, често се купуват за офиси. В света на магията гетита се асоциира с разбирането и съчувствието. Това е камък на милосърдието и прошката. Тъмния цвят на гетита способства концентрацията на мислите и помага да се преследват поставените цели.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ЧАКРА НА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ, която влияе на черния дроб, далака и останалите храносмилателни органи; тази чакра е свързана с волята, управлението на емоциите и въображението. Обладава възприимчивата енергия Ин. ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ Точно съответствие не е установено.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Алумогетит – разновидност на гетита с примес на алуминий Мезабит – едно от старите имена на гетита Чилеит – название на чилийския гетит

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook