Галенит

Галенитът е сулфид на оловото, главна руда, която се използва за добиването на този тежък метал. Това обстоятелство е подчертано в името на минерала, произлязло от древно гръцката дума galena, с която гърците са наричали оловната руда. Галенитът образува непрозрачни оловно-сиви кристали, приличащи на сраснали се кубчета, октаедри и ромбододекаедри. Често галенита образува плътни зърнисти агрегати, срещат се и друзи на галенита. Не рядко галенита се среща в залежи заедно с така наречените полиметалически руди – сулфиди на среброто и медта. Самите кристали на галенита понякога съдържат сребро като примеси. В този случай, при промишлена преработка на галенита, се получава също и не голямо количество сребро. Галенитът е минерал не особено устойчив. При дълго окисляване той се разрушава и образува церусит , англезит , пироморфит  и други минерали, съдържащи олово. Залежи на галенит са намерени на територията на Мексико, Чили, Канада (месторождение Съливан), САЩ (щатите Мисури, Канзас, Оклахома), Австралия, Полша и Русия.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

В старинните манускрипти, посветени на целебната сила на минералите, кристалите на галенита се споменават понякога като средство, способно да предаде на жената сила и да облекчи износването на плода. За съжаление, тези сведения противоречат на съвременните представи за ролята, която оловото и неговите съединения играят в живота на човек. Добре е известно, че оловото е много отровно и освен това има коварното свойство да се натрупва в костите, черния дроб и бъбреците. Отровно е не само оловото, но и всички негови съединения, разтворими във вода. При това, във вода може да се разтвори даже чисто олово, ако водата е наситена с кислород. Концентрацията на оловото в киселинните води, протичащи през подземните пластове, съдържащи оловна руда, може в десетки пъти да превишава пределно допустимата концентрация на оловото, която за питейната вода е не повече от 0,03 мгр/л. Едва ли „общуването” с такъв потенциално опасен за здравето минерал, като галенита, е способно да ни донесе някакво благо. Затова е по-добре да си нямаме никаква работа с галенита или да му направим скромно място в колекцията от минерали.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

Точно влияние и енергия не са установени.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Няма изучено съответствие. ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ Джонстонит – устаряло име на галенита Паракобелит – старо име на галенита Гърнена руда – название на галенита, което указва на използването на соли на оловото в грънчарското дело (бои, емайли) Оловен блясък – алтернативно название на галенита

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook