Висулка от содалит

11.00лв.

Наличност:
На склад
Код:
S-1113
Минерал:
Лазурит
Лазурита е алумосиликат на натрия и калция с ярко-син, виолетово-син или зеленикаво-гълъбов цвят. Тези оттенъци са обусловени от присъствието на иони на сярата. Отделни кристали лазурит се срещат много рядко и техният размер не е по-голям от грахово зърно. В Асирия, Вавилон и Древен Египет, лазурита се е смятал за един от най-скъпите камъни. Фигурки от лазурит са намерени в египетските пирамиди. В Древен Китай този камък е бил символ на властта. Съгласно легендата, законите на Моисей са били изсечени с корунди върху плочки от лазурит. В Древна Русия от вносен лазурит, иконописците са правели скъпата синя боя – „голубец”. Названието на камъка, появил се през средновековието, се отнася към арабската дума azul – «небе», «синева» и към персийското  lazurite – „син”. Не случайно на Изток, лазурита образно е наричан „камък на небето”. В Древна Русия този камък ласкаво е бил наричан „лазурик”. В Близкия Изток лазурита понякога е бил именуван сапфир. Планинската порода, състояща се почти от 40% лазурит се нарича ляпис на лазура. Най-богатите нейни залежи се срещат в Афганистан, където сред лазуритите се срещат следните сортове: ценен нийли (индигово-син), по-малко ценен асмани (небесно-син) и евтин суфси (зеленикаво-син). Добре известни месторождения на лазурит съществуват в Китай, Тибет, Памир, Индия, Бирма, Африка, Канада и САЩ. Най-богати месторождения на този минерал има в Таджикистан и Афганистан. Лазуритовите копи в Бадахшан се смятат за най-древните от действащите рудници.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Лазуритът е ювелирен и инкрустационен камък, чиято стойност зависи от интензивността на окраската му. Най-ценен е ярко-синия или виолетовия лазурит. През ХІХ в., бадахшанския лазурит с най-високо качество се е оценял по тегло, както среброто. В Росия, в Ермитажа се експонират облицовани с лазурит плотове (столешници) и ваза, направена от монолитен камък. Придобивайки изделие с лазурит помнете, че при изкуствено осветление този минерал изглежда не толкова привлекателно, както на слънчева светлина.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

В древността лазурита се е считал за камък на искреността и истинското дружелюбие. Той помага за осъществяване на планове и проекти, укрепява дружбата. Йогите отдавна използват лазурити за очистване на аурата от негативни влияния. Този камък помага да се борим с тревожните мисли. С негова помощ можем да се избавим от старите, ненужни спомени, миналите огорчения и тем подобни неща, които не си струва да бъдат помнени. За това, практиката на йогите препоръчва да се приложи лазурит в района на „третото око”, да се концентрира човек и да медитира в течение на няколко минути. В Европа лазурита символизира успеха, късмета и благополучието.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Още в Древна Индия лазурита е бил използван не само за направата на свещени атрибути, но и за лечебни цели. В „Аюрведа” е казано, че този „небесен” камък укрепва физическото тяло, ума и съзнанието. Лазуритът се препоръчва както за стимулация на целия организъм, така и за лечение на очни заболявания, в частност. В последния случай се използва вода, в която е бил потопен този камък за определено време. Жителите на Памир са използвали лазурита за зарастване на рани и за борба с минната болест. В стари времена са вярвали, че гривна от лазурит е способен да защити детето от най-различни болести. Съвременните литотерапевти смятат, че лазурита обладава проективната енергия Ян. Украшения с лазурит помагат при мигрена, нервни заболявания, астма и радикулит. Те са способни да понижават артериалното налягане и да отнемат високата температура, съпътстваща различни заболявания. Лазурити се използват при лечение на възпаления и за укрепване на съня. Счита се, че лазурита подобрява протичането на бременността и препятства спонтанните аборти.

АСТРОЛОГИЯ

Традиционно астролозите смятат лазурита за камък на Венера и Уран. Украшения от лазурит се препоръчва да се носят от хора, родени под знака на Стрелеца. На Козерозите този камък не носи никаква полза.

 

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook