Висулка от лабрадорит

  • Висулка от лабрадорит
Наличност:
В наличност
Продуктов Код:
SPT-2-055
13.00лв.

Информация

През ХVІІІ в., на полуостров Лабрадор в Северна Америка е била намерена необикновена разновидност на непрозрачния тъмно-син полеви шпат. Неговата шлифована повърхност преливала с гълъбови, сини, зелени и златисти „огньове”. Този оптически ефект е свързан с еднотипно ориентираните кристалчета, които могат на един квадратен сантиметър да са разположени по няколко хиляди. Минералът е бил наречен лабрадор. Най-ценни лабрадори, преливащи във всички цветове на спектъра намират във Финландия. Такива камъни се наричат спектролити. Понякога тъмните преливащи лабрадори биват наричани черни лунни камъни. По-малко ярки лабрадори намират в Германия, Гренландия, Индия, Тибет, Украйна. В Австралия се срещат прозрачни лабрадори, които  могат да се поддават на гравиране. Понякога се срещат лабрадори с големи петна с пробляскващи тъмно-сини цветове. Такива камъни се наричат „очите на бика”. Планински породи, състоящи се предимно от лабрадор се наричат лабрадорит. Тя нерядко се използва като декоративно-облицовъчен материал. Любопитно е, че той се е използвал като декоративен камък още при строителството на Киевска Русия. С Съветска Русия, украинските лабрадори са се използвали при облицовката на Мавзолея на Ленин и станциите на московското метро.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Вещите за мистическите свойства на камъните считат, че лабрадорите усилват у притежателя си склонност към видения и откровения. Затова, да носят украшения с лабрадор се съветва да носят само зрели хора, способни да не извършват непредсказуеми и ексцентрични постъпки. Смята се, че в новолуние камъка става по-студен и сияе по-ярко, придобивайки магическа сила. В Британия астролозите го смятат за символ на чистотата и целомъдрието. Съществува поверие, че лабрадора предпазва дома от неканени гости и развива издръжливостта на притежателя си.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Някои литотерапевти смятат, че лабрадорите обладават възприимчивата енергия Ин и могат да бъдат полезни при лечение на безплодие, болести на ставите и простатата жлеза.

Последно разгледани

Подбрани бижута