В началото на ХІХ в., английският минералолог Дж. Вивиан е открил и описал нов минерал, който през 1817 г., в негова чест е наречен вивианит. Призматичните кристали на вивианита притежават ярък блясък, но те са съвсем малки по размери, големи екземпляри се срещат изключително рядко. Вивианита интензивна синя или гълъбово – зелена окраска, но са известни и безцветни образци. Кристалите на вивианита притежават любопитното свойство да потъмняват в резултат на дълго облъчване със слънчеви лъчи. Процесът е обусловен от окисляване на влизащото в състава на минерала желязо. Светлината ускорява този процес. Кристалите, които са били подложени на дълго въздействие на светлина, могат да станат почти черни и непрозрачни. Отчитайки тази особеност, колекционерите на минерали, държат образците вивианит на тъмно.  В такива условия, цвета на кристалите си остава непроменен в течение на много години. Вивианити се срещат на територията на САЩ (Колорадо), Англия, Русия и Украйна.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

За разлика от много камъни със зелен цвят, вивианита въздейства най-вече не на зрителните органи, а на сърцето. Литотерапевтите съветват да се използват вивианити за профилактични цели като минерал, способен да предпази човек от различни заболявания. Вивианитът помага за справяне с депресията и бързо да влезем в кондиция след продължително боледуване.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Зеленикавите вивианити успокояват бурните емоции, способни са да внесат в душата на човек мир и спокойствие. Заедно с това, тези камъни укрепват волята и силата на духа. Кристалите на вивианита са способни да усилят осведомеността на човек, да развият неговата проницателност и способност за предсказване. Мистиците считат вивианита за символ на прераждането.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

СЪРДЕЧНА, оказваща влияние върху сърдечно – съдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръцете; тази чакра предизвиква любов към хората, способства откритостта, чувствителността; укрепват волята за преобразуване на света.Обладава проективната енергия Ян.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Точно съответствие не е установено.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Глаукосидерит – синоним на вивианита Мюлицит – синоним на вивианита