Вердитът е твърд суровинен камък, алуминосиликат, хромова слюда със зелен цвят с жълти и червени петна (итал. verde – зелен). Не рядко, блестящите люспици на вердита се срещат в състава на други минерали. Например, именно те придават зеленикавия отлив на авантюрина, който е бил намерен в Индия и е бил продаван на пазара като индийски жад. Както и следва от названието, вердитите имат зелена окраска. Впрочем, понякога се срещат и кафяви камъни. Геолозите утвърждават, че вердитите се отнасят към едни от най-старите минерали на нашата планета. Те са се сформирали преди повече от 3,5 милиарда години. Световните източници и запаси на вердит са доста ограничени. Главен доставчик на този минерал е Африка. В наши дни, в Зимбабве, народните майстори на резбата по камъни, ръчно ваят от вердит оригинални фигурки на животни. Тези стилни работи са известни далеч зад пределите на черния континент.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че вердита стимулира всички чакри и способства активизацията на циркулиращите по тях енергии кундалини. Литотерапевтите отнасят вердита към минералите, притежаващи способността да пречистват кръвта, т.е., да я освобождават от нейните крайни продукти на клетъчния метаболизъм и ексотоксините. Вярват също, че зеления вердит е полезен в борбата с гинекологичните заболявания. Вердитът помага за справяне със световъртежа.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Познавачите на мистичните свойства на камъните считат, че зеления вердит помага да се активизира така наречената генетична памет, т.е., да се получи достъп към знания, зафиксирани на генетично ниво. Освен това, вердита укрепва силата на духа и издръжливостта на човек към различните житейски изпитания. Има мнение, че в сложни жизнени ситуации, вердита помага да се намери вярното решение.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

Активизира всички чакри. Обладава проективната енергия Ян.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Точно съответствие не е установено.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Африканско зелено злато – старо название на вердита, добиван в Африка Фуксит – сеноним на вердита, по името на немския минералолог И. Фукс Хромист мусковит – синоним на вердита