Своето название вавелита е получил през 1805 г. в чест на английския лекар и изследовател Уилям Вавелла от Девоншир, който за пръв път е описал този минерал по негови образци, събрани в района на Барнстейпл. Вавелитът обикновено има зеленикави оттенъци, въпреки че се срещат бели, безцветни, жълтеникави и кафяви вавелити. По-рядко се срещат почти черни образци на вавелита. Отделни полупрозрачни кристали на този минерал се срещат рядко и в ювелирното дело те не се използват. Обикновено вавелита представлява зърнисти маси или сферични образования, във вътрешността на които е добре заметен техния радиален строеж. Минералолозите утвърждават, че вавелита е образец на минерали с такъв вътрешен радиален строеж. На неговите изпилявания, прорези и цепки радиалните жилки красиво пробляскват и преливат, в зависимост от ъгъла, от който ги гледаме. Освен във Великобритания, вавелит се среща и на територията на САЩ (щатите Арканзас и Пенсилвания), а също и в Боливия. В Арканзас образци на вавелит могат да се видят почти във всяка колекция на начинаещ любител на минерали. Най-красивите образци на минерала се срещат в района на езерото Оуачита.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите приписват на вавелита напълно конкретно свойство. Те считат, че този минерал оказва позитивно въздействие върху процесите на кръвообразуването. Затова, вавелит се препоръчва на хората, които не отдавна са претърпели операция за пресаждане на костен мозък или страдат от някакво заболяване, засягащо производството на червени и бели кръвни телца.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Счита се, че късче вавелит е способен да успокои вълнението, ако го държим между пръстите си. Вавелитът ще ни помогне да настроим своята душа на по-добро възприятие на действителността, ще разшири границите на съзнанието и заедно с това ще защити своя притежател от негативни външни въздействия.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ЧАКРА НА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ, която влияе вълху черния дроб, далака и останалите органи на храносмилателната система; тази чакра е свързана с волята, управлението на емоциите и въображението. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Вавелитът е камък на зодия Риби.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Биалит – синоним на вавилита Девонит – название на минерала, указващо на местооткритието му – Девоншир от В. ВавелКапницит – устарял синоним на вавелита Фишерит – синоним на вавелита