По своя строеж и свойства, зеленикавия бовенит напомня на змеевика (серпентин) и нефрита – за всичките три минерала е характерен тънко-влакнестия строеж. В геологическата литература бовенита се споменава от началото на ХІХ в. За пръв път образци от този минерал са били намерени през 1822 г. от американския геолог Джордж Бовен в северната част на Род Айланд. В чест на своя първооткривател, минерала е получил и своето наименование. През 1966 г. бовенита официално е започнал да се счита за камък – символ на Род Айланд. Цветът на бовенита варира от светло-жълт до тъмно-зелен, сив и гълъбов. Бовенитът е минерал не толкова твърд както нефрита, но въпреки това е трудно да се разсече. Но пък, бовенита се полира прекрасно и от това се възползват резбарите на ювелирни камъни. В САЩ бовенит се добива на територията на щатите Калифорния и Юта, също така бовенит се добива и в Италия.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Съвременните литотерапевти приписват на бовенита способност да оказва благотворно въздействие на регенерационните процеси на сърдечната мускулатура. Затова, висулки с бовенит понякога подаряват на хората, които се възстановяват след инфаркт. Бовенитът е полезен и при други нарушения на сърдечната дейност. По време на медитация бовенита съживява движението на енергията Кундалини по протежение на гръбначния стълб. Литотерапевтите считат, че бовенита е полезен при лечение на диабет и хипогликемия.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

В света на магическите камъни, бовенита е известен като талисман на верността. Висулка с бовенит може да се подари и на младоженци, и на съпрузи със стаж. Счита се, че бовенита е полезен при медитация. Този минерал способства да се потопим в областта на безсъзнателното.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

СЪРДЕЧНА, оказваща влияние на сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръцете; тази чакра предизвиква любов към хората, способства откритостта, чувствителността; укрепва волята за преобразуване на света.Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Бовенитът е полезен за хора родени под знака на Овен, Близнаци, Телец, Везни.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Антигорит – разновидност на бовенита Нефрит на Бовен или бовенски нефрит – синоним на бовенита Тангаваит – синоним на бовенита