Берили се наричат цял клас минерали – силикати на алуминия и берилия. Гълъбовият аквамарин, тъмно-зеления изумруд и златистия хелиодор – всичко това са разновидности на берила. Безцветните берили са намерени за пръв път в местонаходище Гошен (САЩ) и са наречени гошенити. Удивителните червени и розови берили на банкера и колекционер на скъпоценни камъни Дж. Морган, са наречени в негова чест морганити. Приличащите на тях, червено-розови уралски берили, в чест на руския минералолог В. И. Воробьов са наречени воробевити. Покрай воробевита, към берилите се отнася също така и такъв рядък камък, като червения биксбит. Удивява разнообразието от окраски на берилите. Това тяхно свойство е било известно на специалистите по камъните още в миналите векове. Още в ХІІ в., в старото съчинение за скъпоценните камъни (така наречено „лапидария”), средновековния автор е писал: „Това, че берилът има девет вида, това е известно на учените...”. В общият смисъл на този термин, берили обикновено се наричат светло-зеленикавите варианти на тези камъни. Понякога се срещат звездоподобни берили и берили с ефекта „котешко око”. Цветът на камъните зависи от примесите на съединения на магния, желязото, хрома и марганца. Не съдържащите примеси берили са безцветни. В природата берили се срещат във вид на шестогранни призменни кристали. Берилът се споменава още от Теофраст. Това име, по всяка вероятност има индийски произход. При това, е добре да се помни, че с думата berillos, древните гърци са наричали всички прозрачни зелени минерали. В руската минералогична литература, термина берил, в неговото съвременно значение е започнал да се използва от ХVІІІ в. Месторождения на берили се разработват в Сибир, Урал, Украйна, Бразилия, Гренландия, Зимбабве, Индия, Казахстан, Колумбия, Мадагаскар, Мозамбик, Намибия. Австралийските берили със светло-зелен цвят, нерядко са били наричани „австралийски изумруди”. В САЩ берилите се добиват на територията на щатите Мен и Кънектикът.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Понякога в природата се срещат берили с огромни размери. Така например, кристал, намерен в планините на Южна Дакота (САЩ) е имал дължина 8,5 м. и е тежал повече от 61 тона. Качеството на такива гиганти не е много високо. В Урал, през 1828 г. е бил намерен голям кристал на берила с чист жълтеникаво-зелен цвят с маса 2,5 кг. Той е бил оценен на 4880 златни рубли. В днешно време, този уникален екземпляр се съхранява в музея на Планинския институт в Санкт Петербург. Използваните в ювелирното дело берили са прозрачни. За подобряване на тяхната окраска понякога преминават през термична обработка, в резултат на която зеленикаво-жълтия или бледно-зеления им цвят, може да бъде изменен на гълъбов. Бледно-розовият цвят на морганита при нагряване може да се усили. В средните векове с берили особено охотно са украсявали предмети на църковна утвар. Любопитно е, че от безцветните берили в древността са правели оптични стъкла. От тук е възникнала и немската дума brille – очила. Най-скъпата разновидност на берила е червеният биксбит, приличащ по цвят на рубин. Той е не просто скъп. Камък от четвърт карат могат да струват от 200 до 2,5 хиляди долара за карат. С други думи, биксбитите струват повече от брилянти от най-високо качество със същите размери.

МАГИЧЕСКИ СВОЙСТВА На Изток берилите от стари времена са били считани за магични камъни, проявяващи в организма животворна енергия и извеждащи от организма негативната енергия. Не случайно са ги наричали „камъни на душевното равновесие”. Те помагат на хората да съхранят бодрост на духа и ги предпазват от умора. Специалистите по магията на камъните, свързват берила с мисленето и разума. Може би поради тази причина, берилите помагат при спечелването на съдебни процеси. Заедно с това, берила се препоръчва да се носи от бавномислещи и лениви хора. Сред останалите скъпоценни камъни, берилите са се считали за най-добрите очистители и целители. Съзерцаването на берили, помага при задълбочени размисли и в научните изследвания. Пръстени с берил, носят като талисман и те пазят своите собственици при далечни пътувания. Берилите покровителстват страниците. Смята се, че украшения с берили, прави техните притежатели дружелюбни и непобедими. Берилите помагат да се борим с ленивостта и изострят ума. Те са способни да събудят любов у стари съпружески двойки.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите утвърждават, че берилите обладават възприимчивата енергия Ин. Смята се, че берилите помагат при болки в гърба, простуда и хрема. Те могат да въздействат на чакрите Манипура и Анахата. Украшения с берили се препоръчва да се носят за изцеляване на различни гинекологични заболявания. В индийската „Аюрведа” се споменава жълто-зеления берил, който „стимулира излишъка на пита, облекчава излишъка на вата и капха”. С тези непривични за нас термини, древните индийски целители са описвали състоянието на метаболизма на организма. По този начин, берила в тяхните представи е бил способен да хармонизира протичането на метаболичните процеси в организма.

АСТРОЛОГИЯ

В европейските астрологични традиции, берила съответства на зодиакалното съзвездие Скорпион.Украшения с берил може да се носят също и от хора, родени под знаците на Близнаци и Везни.