Беломорит

Заедно с влакнистия просветкващ гипс (селенит), беломорита се счита за разновидност на лунния камък, въпреки че е по-правилно този минерал да се разглежда като непрозрачна разновидност на олигоклаза, окрасен в преливащи се бисерно-гълъбови тонове. Названието на камъка е дал руския академик А. Е. Ферсман, по името на мястото му на намиране в Северна Карелия. В своята книга «Спомени за камъка» той е писал, че цвета на този лунно-загадъчен, блестящ минерал напомня оттенъците на Бяло море в лятна нощ. На този етап, беломорита все още не е добре известен на световния пазар за скъпоценни, полускъпоценни и лечебни камъни. Въпреки това, литотерапевтите вече са го включили в своя арсенал от средства за въздействие върху човешкия организъм. При това, изделията от беломорит са относително евтини и са способни да доставят удоволствие на хората, които не вървят в крак със стандартните представи за скъпоценните камъни.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Беломоритът оказва успокояващо действие на нервната система и помага да се борим с безсъницата. Някои литотерапевти считат, че беломоритите обладават възприимчива енергия и могат да бъдат полезни при лечение на безплодие и възпаление на ставите.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Счита се, че беломорита помага да се установи връзка с миналото. Това е талисман на учените, изследващи минали събития: историци, археолози и антрополози. Поморите са считали, че висулки с беломорит са пазители, пазещи човека от тъмните сили. Счита се, че положен под възглавницата беломорит е способен да предизвика предсказващи сънища. Беломоритът помага на съзерцанието и размислите. Има мнение, че този камък може да поглъща негативната енергия, но не е способен да я преработи. Затова, висулката с беломорит, която сте носили в период на депресия, трябва да се промие под течаща вода.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

СЪРДЕЧНА, оказваща влияние на сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръцете; тази чакра предизвиква любов към хората, способства откритостта, чувствителността; укрепва волята за преобразуване на света.Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Беломоритът е подходящ за хора, родени под знаците Рак и Риби.