Барит

Барит – сулфат на бария. Този минерал е разпространен доста широко и е главен източник на барий за химическата промишленост. Названието на минерала е произлязло от древногръцката дума barys – „тежък”. Чувствителното тегло на барита се обяснява с голямата плътност на този минерал. Най-често баритите са снежно-бели, воднисто-прозрачни или безцветни. Примеси придават на камъните червеникави, синкави, кафяви и други оттенъци. В природата се срещат удължени и уплътнени кристали на барита и негови друзи. Характерните кристалически радиални срастъци са известни като „баритови рози. В промишлеността, сулфата на бария се използва в качество на пълнител при правенето на хартия, тъкани и даже на козметика. Главни месторождения на барита на нашата планета има на територията на САЩ (Невада, Джорджия, Мисури), Ирландия, Индия, Мароко, Перу, Мексико и Алжир.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Широко е известна способността на барита да поглъща рентгеновите лъчи. Поради тази причина, барита служи за евтин защитен материал при строителството на ядрени реактори и за погребването на ядрени отпадъци. Не случайно, литотерапевтите считат барита за камък, способен да предпазва организма на човека от негативни въздействия. Въпреки, че някои соли на бария се употребяват за борба с вредителите в селското стопанство, сулфата на бария се счита за относително безвредно за човека. В медицинската практика широко се използва така наречената бариева каша, която се ползва за медицинска рентгенова диагностика.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

На територията на Северна Америка, късчета барит отдавна са се използвали от индианците при техните религиозни обряди. Считало се е, че такива камъни помагат да се общува с душите на предците. Особено, в този план, са се почитали и ценили барити с жълтеникаво-златисти преливания. Съвременните познавачи на мистичните свойства на камъните предполагат, че барита изостря интуицията, укрепва взаимоотношенията, смегчава душевната болка и внася в живота на човек радостна светлина.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

Обладава възприимчивата енергия Ин. Точното влияние върху чакрите все още не е установено. Върху знаците на зодиака, точното влияние на барита не е установено. 

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ Болонски камък – название на барита, намекващо на едно от неговите месторождения Тежък шпат – синоним на барита  

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook