Амолитът е бил признат за минерал съвсем скоро – едва в 1981 г. Това не е удивително, тъй като той е вкаменел седеф на изкопаеми раковини на древните главоноги дребосъци – амонити. Те са се появили в моретата на нашата планета преди около 300 милиона години. Раковината на амонитите е била завита на плоска спирала. Вътре, като в подводница са се разполагали секции – камери, пълни с газ. В резултат, раковината на амонитите е можела да плува. Своето название, тези дребни древни животинки са получили от името на древно египетския бог Амон, който е бил изобразяван с глава на овен, украсена със спираловидни рога. В древните морета на Земята са плували хиляди видове амонити. Разцвета на тази група главоноги животинки е бил в края на Мезозоя. Размерите на някои от раковините на амонитите, не са били по-големи от грахово зърно. Раковините на други пък със своите размери напомняли на колелото на камион. Амолитите (гръцки lithos – „камък”), се считат за най-редките минерали. Раковини на амонити се срещат на много места по Земята, в това число и по бреговете на Волга. Въпреки това, минерала амолит се добива само в едно място – в Канада (провинция Алберта). Канадските индийци са наричали амолитите „бизонови камъни”, защото някои късчета на този минерал, промивани 

от ручеи и реки са напомняли по форма на тези животни.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Качеството и съответно стойността на амолитите зависи от богатството на окраската им. Тя може да бъде жълта, оранжева, зелена, синя. Любопитно е, че тази окраска е обусловена не от пигменти, а само от пречупената светлина в слоевете на вкаменения седеф. Същата природа на окраската имат и ярките крила на тропическите пеперуди. Най-пъстроокрасените екземпляри амолити биват наричани „седемцветни камъни на процъфтяването” (seven color prosperity stone). Те се ценят много от запознатите с Фън Шуй, които считат амолитите за проводници на енергията „ци”. Цената на украшение с амолит може да се колебае в пределите на 40 – 600 долара. Амолита е мек минерал и поради тази причина, при изготвянето на украшения, негови късчета се укрепяват, фиксирайки ги на различни подложки. 

МАГИЧЕСКИ СВОЙСТВА Хората вярват, че амолит в дома, способства процъфтяването и щастието. Ако такъв камък се постави в офиса, то той ще донесе късмет в делата.