Аметистът е разновидност на кварца. Негов характерен признак е виолетова окраска, която може да варира от тъмно-пурпурна до розова. Руският писател А. И. Купин е отбелязвал, че цветовете на аметиста приличат на теменужки, разцъфващи в горите в подножието ва Либийските планини. В природата, аметисти се срещат обикновено във вид на кристали и друзи. Отдавна са се славили аметистите от Бразилия, Уругвай, Шри Ланка. Известни са месторождения на аметист в САЩ и Мадагаскар. Цейлонските аметисти имат нежно-виолетов оттенък, бразилските – кървав и пурпурен. Аметистите от Колския полуостров имат обикновено синьо – люлякови оттенки. Аметистите с червеникав цвят през ХVІ в. в Русия са били наричани „вареники”. При нагряване до +200 градуса по Целзий, аметиста губи виолетовата си окраска, която се възстановява при охлаждане. Природните аметисти (за разлика от изкуствените), във вода се обезцветяват по краищата. Названието на минерала е свързано с древногръцкия мит за нимфата Аметис, спасила се от посегателството на бога на виноделието Дионис. Нейната покровителка Артемида е превърнала нимфата в скъпоценен камък, който е започнал да се смята за амулет срещу опияняване (гръцки ametistoz – „не пиян”). Не е изключено впрочем, че аметиста е бил наречен точно така, заради лилаво-виолетовия си цвят, силно напомнящ за разредено с вода червено вино, от което не можеш да се напиеш. Възможно и поради тази причина аметиста се счита за символ на преданността и за камък, укрепващ волята. Иначе, аметиста е бил наричан „камък на Бакхус”.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

В Древен Китай, от аметист са изсичали флакони и малки кутийки. В Древна Гърция и Рим, от аметист са правели геми и печати. По-късно, аметиста е станал символ на богословските идеи и икони. В Християнската вяра, аметиста е бил камъка на апостол Матфей. В Русия са го наричали „архиерейски камък”. С аметисти са украсявали икони, олтари, кръстове и панагии. Короната на Ирина Годунова е била украсена с огромни аметисти с наситен виолетов цвят.  Дължината на кристалите на аметиста, обикновено варират от 5 м. до 10 см. Понякога се срещат доволно големи екземпляри. Препоръчва се да се инкрустират само в сребро. Аметистите се използват при направата на пръстени, обици и гривни. Четчиците на дребните аметистови кристали се използват като сувенирен камък. В Древен Китай, аметистите са били използвани за направата на кутийки и флакони. Много са красиви изпилените жеоди с аметистови кристали в тях.Относително ниските цени на аметиста могат да се обяснят с наличието на синтетични аметисти на пазара, които практически не могат да бъдат отличени от естествените. Аметист, във формата на сърце, вставен в сребро, се счита за най-добрият подарък на невестата към своя жених. Такъв талисман донася на новобрачните благословение, щастие и спокойствие за дълги години.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Аметист – камък на чистотата и непорочността. В средните векове той е бил камък на любовта. В Древен Египет, аметиста е бил символ на щастието и здравето; в Европа на искреността и чистосърдечността; в Индия на миролюбието. В древно руските ръкописи е казано, че „аметист... прогонва лошите мисли, добър разум прави и в много дела помощ дава”, „ако някой изпие настойка от този камък, това ще даде неплодни деца, а отровата ще угаси и войните от враговете ще опази и ще доведе до победа, пък и при лова на диви зверове и птици помага”. В Индия, аметиста се е считал за един от силните магически камъни. Кристал от аметист, поставен между веждите, успокоява съзнанието, способствайки достигането на вътрешен покой. Смята се, че аметиста инициира за отварянето на „третото око”, т.е., помага да се потомим в подсъзнателната област на виденията. В този момент се извършва преход от материалното ниво, към висшите сили на Вселената. Със своят целебен виолетов цвят, аметиста гаси душевната болка и тревога, успокоява и прочиства мислите, напълва аурата с положителна енергия и добри намерения. В индиската „Аюрведа” е казано, че аметиста помага да се контролират емоциите. Смята се, че аметиста дарява човек с проницателност и му помага да контролира злите мисли. Съществува мнение, че пръстен с аметист носи късмет в спортни състезания. Украшения с аметист 

слагат под възглавницата, за да се сънуват хубави сънища.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че аметистите обладават възприимчивата енергия Ин и са способни да въздействат на чакрата Аджна. Съзерцаването на аметисти снема нервното раздразнение, предизвиква успокоение и поради тази причина е добро при борбата с безсънието. Вода, в която са били накиснати аметисти, е полезна за възстановяване на мозъчното кръвообръщение. В миналото се е смятало, че аметиста е способен да защити своя притежател от зарази. Смята се също, че украшенията с аметист, следва да бъдат редовно почиствани, за да се снеме негативната енергия.

АСТРОЛОГИЯ

Аметиста е амулет за хората, родени под знака Близнаци. Препоръчва се също и на хората, родени под знаците Везни и Водолей. Не се препоръчва да се носи от Лъв и Козирог. Носенето на аметист в определени лунни дни – третия, седмия, единайстия – помага за установяване на контакти и зараждане на запознанства с нужните хора.