Амазонит

Преданията разказват, че някои от скифските жени са натърквали едната си гърда с прах от зелен камък, който задържал нейния растеж. Не са ли произлязли именно от тук легендите за едногърдите амазонки? Не случайно, украшения от амазонит са намерени при разкопки на скифските могили, именно в тези места, където по описанията на Херодот и Плиний са живели амазонки. Древногръцките митове утвърждават, че пояса на предводителката на амазонките Иполита е бил направен именно от зелени камъни. По всяка вероятност това са били точно амазонити. Във всеки случай, по свидетелства на древните историци, „камъка на амазонките” е бил добиван в Рифейските планини. Така са наричали Урал навремето, където наистина има находища на амазонит. Във всеки случай, легендите за едногръдите амазонки е възможно наистина да са имали реална основа. Според съвременните медицински данни, прах от амазонит е способен да задържи растежа на клетките. С названието на този удивителен минерал е станало объркване. Историците утвърждават, че отначало „амазонски камъни” 1783 г. , от Р. Б. Роме де Лил са били наречени няколко зелени галки, донесени от басейна на река Амазонка. По-късно, през 1847 г., А. Брейтгаут е предложил за амазонския камък по-кратко име – „амазонит”. Той е известен и като „колорадски” и като „амазонски” жад, въпреки че амазонит (според днешното разбиране за този минерал), не се среща в басейна на Амазонка. Месторождения на камъка съществуват и на Колския полуостров, в Средна Азия, Украйна, Бразилия, Египет, Индия, Канадя, Монголия, Норвегия, САЩ и на територията на Южна Африка.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Зелените или гълъбово-зелените шпати с белезникав копринен оттенък, които сега се наричат амазонити, са били известни на хората

 още от древността. На територията на Етиопия и Египет, амозонитови копи са съществували още няколко хилядолетия преди нашата ера. Сред съкровищата в гробницата на Тутанкамон е имало гривни, амулети, обици и пръстени от амазонит в сребърни обкови. В Русия, „амазонския камък” е бил открит през 1784 г. в Южен Урал. В края на ХVІІІ в. от уралски амазонит тамошните каменодели са изработвали великолепни декоративни вази. Четири от тях, са изготвени в Екатеринбургската гравюрна фабрика се съхраняват в Ермитажа. Амазонит – забележителен, не скъп, колекционерски камък, лесно поддаващ се на обработка. Още от древността в Египет, Централна Америка и в Китай, от него са правели различни украшения: гривни, обици, пръстени, амулети. Тънките пробляскващи пластинки на амазонита често се използват за направата на витражи и декоративни светилници.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Амазонит – камък на смелостта и предаността. Ярко-зеленият цвят на амазонита, създава добро настроение, отнема чувството за тревожност и неувереност. Счита се, че украшения от амазонит помагат да се укрепят семейните отношения и да се построи здраво семейство. Те привличат материално благополучие и са способни да вдъхновяват възрастни хора на младежки пориви. Мистиците поставяли късчета амазонит под „магичния олтар” за придаването му на особени свойства. Не случайно се смята, че амазонита усилва склонността към видения.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Знаещите литотерапията утвърждават, че масаж, с помощта на сфери от амазонит, е способен да снеме нервната умора и да укрепи сърдечния мускул. В Арабия са смятали, че украшения с амазонит предпазват притежателя си от слънчев удар и главоболие. Съществува мнението, че гривни от амазонит са способни да подмладяват кожата и подобряват нейния цвят. Амазонитът синхронизира дейността на всички енергийни центрове, влияейки особено върху сърдечната и гърлената чакра. Амазонитът помага при артрит, ревматизъм и остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. За борба с тези недъзи е полезно да се носят гривни или да се масажират участъците от тялото с късчета амазонит.

АСТРОЛОГИЯ

Амулети от амазонит не се препоръчва да се носят от хората, родени под знака на Скорпион.