Алмандинът е червен или червено – виолетов сорт на граната. Това е най-твърдата и една от най-разпространените разновидности на граната. С по-голяма твърдост от алмадина са само подобните на тях по окаска рубини. Рядко се срещат почти черни алмадини. Названието на минерала е изменено от думата „алабанда” – така в Мала Азия се наричал града, където отдавна са се гравирали тези камъни. Според друга версия, мястото Алабанда е било само пресечен пункт на търговските пътища. Във всеки случай е разбираемо защо алмандините са наричани в древността „алабандинови рубини”. Плиний Старши е наричал в своите съчинения алмандина като „ алабандска вениса”. В Рус, алмандините, заедно с гранатите, са наричани „бечета” и „вениса”. Европейските ювелири не рядко са наричали гранатите и алмандините „карбункули”. В немският език те са били известни като „карфукелщейн”. Според мястото си на добиване и обработка, алмандините не толкова отдавна са били известни като „цейлонски”, „американски” или „сибирски” гранати. Цвета на алмандините може да бъде вишнев, малинов, виолетов и даже кафяво – червен. Интензивността на отенъка зависи от количеството на железните съединения. За ювелирни камъни се считат само прозрачните алмандини. Местонаходища на алмандини съществуват в Индия, Монголия, Мадагаскар, Финландия и Карелия.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

На световния пазар алмандина се цени повече от пиропа. Но, трябва да се помни, че да се отличи алмандина от другите червени гранати може сама ако се прилагат специални методи на диагностика. Алмандини с ювелирно качество се добиват в находищата във Финландия, Австралия, Шри Ланка и Мадагаскар. Размерите на кристалите на алмандина варират от няколко милиметра до почти 4 см. Обикновено в ювелирните украшения се слагат камъни с дължина не по-малко от 5 мм. В съвременна Русия, в качеството си на изходен продукт, се използват алмандини с равномерна окраска с червен, оранжев и вишнев оттенък. При това, кристали с размери не по-малки от 5х5х5 мм се приемат за кристали от първи сорт, а 4х4х4 мм. – 

за втори.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Заедно с пиропа, алмандина е „камък на огъня”. Много народи са почитали алмандина и са му приписвали магични свойства – способност да прогони печал и да донесе радост, да лекува сърцето и мозъка, да събужда страст и в същото време да укротява гнева. Индийските йоги са считали алмандина за камък, притежаващ силна енергетика. Той влияе благотворно върху емоциите на човека. Не случайно, в Европа алмандините са се смятали за камъни на баловете и маскарадите.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите утвърждават, че алмандина обладава проективната енергия Ян. Счита се, че алмандина от Макзабан притежава ярко изразени лечебни свойства. Още кръстоносците са носили пръстени с алмандини, за да се защитят от болести и рани. Не случайно на този камък отдавна са приписвани способности да избавя притежателя си от болка. В Русия са смятали, че камъни от подобен род помагат на бременните жени при раждане. В лечебник от ХVІ в. е написано, че алмандина е камък, който „развеселява сърцето, прогонва недобрите мисли, а разума и честта умножава”. В индийската „Аюрведа” се казва, че този камък е благотворен при нарушения „ватта” и „капха” (т.е., нарушения на обмяната на веществата). Той помага за зарастване на рани, дава енергия на сърцето и белите дробове, поддържа имунитета. Йогите отбелязват, че меките вибрации на алмандина са насочени към менталното и физическото тяло. Камъкът влияе благотворно на емоционалното състояние, стабилизира сърдечната дейност, помага при възпалителни процеси. Той способства регенерацията на органите и тъканите, стимулира кръвообръщението и повишава потенцията.Литотерапевтите вярват, че алмандинът подпомага зарастването на рани. Тези камъни също така влияят положително върху метаболизма и повишават потенцията.

АСТРОЛОГИЯ

Счита се, че най-подходящи са украшенията с алмандин за хората от зодия Козирог. Не се препоръчва да се носят от Риби и Близнаци.