Агламатолит

Агалматолит – непрозрачен декоративен синтетичен камък, разновидност на минерала пирофилит. От него се изработват ра

злични фигурки и украшения. Не случайно неговото название произлиза от гръцката дума agalma – „иизваяност”, „статуя” и lithos – „камък”. За пръв път телрминът агалмотолит е въведен в минералогичната номенклатура през 1797 г.Агалматолитите биват бели, сиви, сиви със зеленикави и жълтеникави отенки. По-рядко се срещат камъни с червен и даже тъмно вишнев цвят. Благодарение на неговата гладка, „сапунена” повърхност го наричат „восъчен камък” или „маслен”.Освен в юго-източна Азия, месторождения на агалматолит има в Южен Урал, Узбекистан, Украйна, Чехия, Румъния и САЩ. Обширни местонаходища на този минерал има на територията на Монголия.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

По времето на Киевска Рус от агалматолит са правели архетектурни 

детайли на православните храмове и даже икони. Затова са започнали да го наричат „фигурен” или „иконен” камък. В Китай, Корея, Монг

олия, Бурятия и Япония от агалматолит отдавна са правели печати, домашни предмети и дребни художествени изделия. Не случайно в древността е бил наричан „фудзянски жад”. Фигурки, изработени от агалматолит по време на жертвоприношения често са заменяли самите жертвени животни. В Русия до революцията са се продавали пагоди от този камък, който поради тази причина е бил наричан пагодит.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

В монголската народна медицина агалматолита е бил използван за лечение на ревматични заболявания. В частност, с фигурки и късчета от камъка са се опитвали да облекчат болката в ставите. Счита се, че този минерал обладава възприемчивата енергия Ин.

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook