Чароит

Чароит

Характеристика на минерала:
Не са толкова често срещани минералите с виолетов цвят. А чароитът е една вълшебно видение от преливащи тъмно- до светлолюлякови нюанси и напълно заслужава определението, с което е наречен. Красива и необикновена е историята на неговото откриване и пътят му към върховете на ювелирното и декоративното изкуство. Независимо от някои несъответствия в разказаното от различни автори, написаното досега е увлекателно и интересно. Не би могло всичко това да се вмести в една страница на вестника, но да се надяваме, че ще се намери подходящ начин за описание. Заслужава си, защото колкото и да не обичам думата уникален (заради злоупотребата с нея), чароитът е наистина такъв минерал. И ще бъде такъв поне дотогава, докато бъде намерено второ находище някъде в света. А първото и единствено е далече в сибирската тайга, сгушено сред нежната сибирска лиственица и величествени кедри. Намерено е в Мурунския масив, на едно девствено, труднодостъпно и недокосвано допреди години място, на границите на Южна Якутия, Иркутска и Читинска област. Находището е познато като Мурунското или Люляковият камък. Минералът е образуван при много специфични геоложки условия и това е една от причините за рядкото му намиране. Наречен е на река Чара (означава плитчина на езика на евенките), но името чароит (а не само чараит) подсказва и възможност за влияние на прилагателното чаровен. В извършените изследвания в находището досега са открити повече от 40 минерала – между тях редки и нови минерали (канасит, федорит, тинаксит, мурунскит, токкоит, франкаменит, стисиит и др.), а също редкометални, различни сулфидни и платинови минерали, злато, сребро, мед, бисмут. Чароитът заедно с други минерали (най-вече егирин, тинаксит, микроклин, кварц, федорит, карбонати и др.) изграждат скали, наречени чароитити. Много приятно е съчетанието на виолетовия чароит със „слънца” от черен до тъмнозелен егирин. Когато заедно с тях има и тинаксит се появяват много приятни медножълти тонове и особеното своеобразие на скалата изпъква още по-силно

 

Като непознат допреди 50 години чароитът не следва да е обвит с легенди. Но явно красотата и някои от свойствата му са дали благодатен материал на „лечители”, гадатели и подобни, да сътворят набързо измислици за него. С магическа пръчка той изтрива натрупаната през деня възбуда. А какво ще кажете за това, че той хармонизира брачните отношения? Или това, че е философски камък и е подходящ за медитации. Като енергетичен камък той е талисман за хората, стремящи се към художествено творчество. Ако дълго време гледате чароит, той действа успокоително, а носенето му повишава имунитета и усилва паметта. И какви ли още не невероятни качества и въздействия.
За първи път видях необработен чароит и изделия от него през есента на 1977 г. в каменоделна фабрика в селището Смоленщина, на около 20 км от град Иркутск в Сибир. Той ме завладя с необикновения си цвят, който внушаваше спокойствие и размисли. Изработените от него вази, кутии, кълба, гердани, брошки, медальони, обеци, присъствието му в различни бижута и други ме пренесоха в един пъстър и красив свят. Представете си образците и изделията от люляков чароит, тъмнозелен нефрит и син лазурит от сибирските им находища струпани и подредени в малката в онези години фабрика и ще усетите тяхното очарование. Не може да не попаднете под завладяващото въздействие на примамливото съцветие.
Само след една година чароитът беше утвърден като нов минерален вид за света. Всъщност той е силикатен минерал със сложен състав – с основни компоненти калций, калий, натрий, с участието на флуор и понякога – барий, стронций. За цвета може да се допълни, че нюансите се определят от микропримеси от манган (определя виолетовия цвят), желязо и титан. Има копринен блясък. Твърдостта му е 6-7. Влакнестият му строеж предопределя неговата здравина и жилавост. А податливостта му към полиране спомага за пълното разкриване на впечатляващия цветен рисунък.
Интересът към великолепното сибирско чудо се появява още при първите му срещи с хората и расте непрекъснато. Сведенията от последните години показват, че запасите на минерала на повърхността се изчерпват. В тон с устойчивото развитие на областта в Якутия е взето решение за ограничаване на добива до 100 тона на година. Всичко това покачва цената на чароита. Възможности за още добив има, но затова е необходима кариера с много големи инвестиции.

Нека се надяваме, че бъдещето ще донесе нови находища и повече количества. Тогава чароитът ще стане по-достъпен до всички, които искат да имат изделия от него или с мънички късчета да усещат топлината на Природата, скрита в него, да поглъщат с очите си необикновеното цветно великолепие. Кръстен е на реката Charo до която е открит. цветът му е лавандулов, люляк, тъмно виолетово с бели , сиви и черни жилки. Блясъкът му е стъклен с копринено преливане на цветовете. Твърдостта му е 5 — 5,5 по скалата на Мос. Структурата на чароитовата скала е своеобразна ивици от чароит обтичат овални включения от фелдшпат и млечен кварц. Образува дребно иглести, криптокристалинни маси и звездовидни агрегати. Примесите от егирин му осигуряват виолетовият цвят и придават на камъка изключителна красота. Находището му е единствено в Източен Сибир при р. Чара. Има видове от този камък които притежават лилав ефект на котешките очи, а също и видове наречени пейзажни с разновидности с петна от гъсто виолетови и бледозелени цветове с лъчисти черни и златисти звездички. Има поставен лимит за извличането на този камък в размер 100 тона в година с цел защита от изчерпване на запасите му. Затова цената на камъка от година на година расте. За бижутерите този камък е за предпочитане в предвид неговите качества за обработка. От него се правят бижута като пръстени, обици, огърлици и копчета. съществуват над 100 разновидности на камъка, различни по рисунки и цвят. Използват го и за изработка на декоративни предмети като вази, часовници, статуетки и кутии. Благодарение на широката си цветова гама, чароитът често се използва и в мозаечното пано при поставянето на флорентинската мозайка. първата си награда камъкът получава на ІХ Московски международен кино фестивал — земният мир от люляков минерал — наградата получили създателите на филма «Дерсу Узала». Камъкът притежава и целителни свойства. Дългото гледане на камъка действа успокояващо и лекува нервно напрежение. А носенето на този камък повишава имунитета, усилва паметта и сваля напрежението. той прекрасно въздейства на жлъчката, дроба, сърцето и бъбреците. Зодиакално съответства на Везните.

Мистични сили: Чароитът е открит наскоро и за това за него няма древни легенди и вярвания, въпреки това според съвременните руски магове това е камък с много силна енергия и се използва от тях като амулет за хармонизиране с околния свят, за зареждане с космическа енергия и др. Заради цвета си се предполага, че има успокояващ ефект върху нервната система и облекчава главоболие. Според някои литотерапевти камъкът подобрява работата на сърцето, храносмилателната система и жлъчката.

Находища: Чароитът засега е открит само на едно място в Русия. Не е напълно изяснено защо не се среща на други места.

Таг: Чаорит

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook