Котешко око

Със словосъчетанието „котешко око”, обикновено наричат вариантите на минерали със златисто-зелени или сиво-зелени преливания, които напомнят ирисите на котешките очи. В такива камъни, отшлифовани във вид кабошон, се вижда линия светлина, разположена паралелно на дължината на неговата ос. Тя удивително прилича на черната издължена котешка зеница. Такъв удивителен оптически ефект възниква благодарение на многобройните микроскопични тънковлакнести включения в състава на минерала. Роля на подобни включения могат да играят например, частички актинолит или азбест. Ако те са разположени паралелно едно на друго, възниква огледален ефект, отразяващ светлината в определено направление. Най-ярко такава особеност може да бъде изразена при берилите, рубините, сапфирите, турмалините и хризоберилите. Изброените камъни с ефект „котешко око” са редки и се ценят особено високо. Ефекта „котешко око”, могат да имат и по-евтини минерали, например, обикновения кварц. Месторождения на такива камъни съществуват в Африка, Южна Индия, САЩ и Мексико. Обикновено се среща кварцово „котешко око” със сиво-зелени нюанси. По-рядко може да бъде срещнат апатитов, диопсидов, обсиданов, опалов или нефритов камък с ефект „котешко око”. Калифорнийско „котешко око” наричат красивия влакнест серпентит с ясно изразени ивици.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

От камъни от типа „котешко око”, обикновено се правят кабошони, закопчалки, гривни, по-рядко от тях изготвят  камеи и интальо. Придобивайки камъни с ефект „котешко око”, трябва да се помни, че имитация на такива минерали лесно се получават от влакнестото боросиликатно стъкло.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Болшинството камъни с ефект „котешко око”, традиционно са били считани за пазители. Украшения с тях са носели, за да защитят себе си от зли сили, от уроки. В частност се е смятало, че „котешкото око”, помага да се съхрани любовта и защитава от измени. Мистиците считат, че камък с ефект „котешко око” е способен меко да привлече вниманието на околните към притежателя си. Украшения с „котешко око” спомагат подобряване на отношенията между хората, подпомагайки тяхното взаиморазбиране.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Смята се, че камъните с ефект „котешко око”, обладава проективната енергия Ян. Те помагат при бронхиална астма, анемия и пристъпи на ревматизъм, способни са да намалят болките в ставите. Говорят, че гердани от „котешко око”, способстват борбата със заболяванията на гърлото: ларингит, трахеит и бронхит. Специалистите съветват да се носят украшения с „котешко око” след счупвания за скорошно заздравяване на костта.

АСТРОЛОГИЯ

Украшения с камъни, притежаващи ефекта „котешко око”, горещо се препоръчва да се носят от хора, родени под знака Дева или Близнаци.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook