Жадеит

Жадеит

Характеристика на минерала:
Жад – общ термин използван за обозначаването на два различни минерала, изкуствено синтетично камъни – нефрит и жадеит. Външно нефрита прилича или изглежда на жадеит, визуално се отличават само по характера на обработената повърхност. От минералогическа гледна точка и двата минерала са съединения на кремния и химическия им състав е приблизително еднакъв. Само в качеството си на примеси в нефрита се срещат съединения на загния, желязото, никела, хрома и ванадия, а в жадеитите – съединения на натрия. За нефрита не са характерни чистите ярко зелени тонове които са свойствени за жадеита и са свързани с наличието на хром в неговата кристалическа структура срещат се от жадеити с белезникав, розова белезникав, с розови оттенки, виолетов и даже с син цвят.Оставени в проветрива среда в природата жадеитите жълтеят заради окислението на желязото.Хората са започнали да различават жадеита и нефрита чак след откриването на новия свят.
JadeНа територията на СНГ са започнали да внасят жадеита съвсем скоро но в света той е популярен отдавна тъй като е по чист на цвят и е по прозрачен от нефрита. Той е бил известен на човека още в каменния век се използвал за направата на оръжие и различни инструменти за бита. По късно са се научили да използват и обработват при изготвянето на ювелирни и художествени изделия най вече в централна Америка. Ако имате съмнения за качеството му най-добре е да се посъветвате със специалист. Хубави и кристални образования на жадеита се срещат много извънредно ярко.
Прозрачността на жадеита може да бъде различна: от полупрозрачен (най-тънко зърнест) и проблясващ до непрозрачен (най често срещаният си вид). Зад граница основен район за добив на жадеит са сверените окръзи около Бирма. Най- ценен е сорта имперски неговата е съезмерима с цената на изумруда. Голяма част от жадеитите се продават в необработен вид. Той се обработва основно в КНР и в неголеми количества в Хонг Конг. От него изработват пръстени, гривни, висящи украшения, различни сувенири и художествени изделия. Жадеитите които не са с ярка окраска понякога се обработват с органични бои оцветители. Те могат да бъдат отстранени от камъка с тампон напоен в азотна киселина.
Обработения жадеит може да се отличи от нефрита по характера на полираната си повърхност. Двата минерала имат различна микроструктура: Нефрит – влакнеста нишковидна структура, жадеит – зърнена структура, което води до образуването на характерна нащърбена „шагренова“, повърхност и при полировката му напомня на портокалова кора. Нефрита има гладка еднородна восъчна повърхност след полировката му. Плътността и показателите на яркост на нефрита (счупване) са по близки отколкото на жадеита. Жадеита може да блести за разлика от матовия нефрит. Но по принцип тези камъни много си проличат.

Таг: Жадеит

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook