Крокоит

През ХVІІІ в. в Урал, недалеч от Екатеринбург, в Преображенския рудник е бил намерен нов минерал. Цветът на неговите необикновени полупрозрачни и тежки кристали с ярко оранжевите си и жълто-червени багри, напомнял цвета на киновара. През 1766 г. петербургския професор по химия И. Г. Леман е доказал, че в състава на минерала влиза оловото. В края на ХVІІІ в., академик П. Палас е донесал в Париж образци на този минерал, който е продължавал да интригува изследователите. През 1797 г. френският химик Луи Никола Воклен го е подложил на щателен анализ, в резултат на който е отделил от „сибирското червено олово” сивкави кристалчета на ново вещество. Приятелите на Воклен са го убедили да го нарече хром (от гръцки chroma – цвят), което намеквало на ярката окраска на изходната руда. Самият минерал, от 1832 г. е започнал да бъде наричан крокоит. Неговото име е било образувано от гръцката дума crocos – „шафран”. Отделни, ярко оцветени и блестящи кристали на крокоита, обикновено се включват в породи. Крокоитът е ценен минерал, който освен в Урал се среща и на територията на Тасмания (Австралия) и Калифорния, в района на Ривърсайд.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че крокоита благотворно влияе върху репродуктивните органи. На жените той помага да се борят с безплодието и ги стимулира напълно да реализират своите майчински функции. Освен на размножителните органи, крокоита въздейства положително на пикочния мехур и на долните отдели на червата.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Познавачите на магичните свойства на минералите приписват на червено-жълтите кристали на крокоита са способни да освобождават хората от тревоги и необосновани страхове. Счита се, че крокоита помага да се направи бърза оценка и анализ на ситуациите, не позволява емоциите да вземат връх над разума на човек. Крокоитът се счита за „женски” минерал, оказващ голямо влияние върху представителките на прекрасния пол, и по-малко върху мъжете. Той помага да си намерим спътник в живота.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

ПЪПНАТА, контролираща червата, бъбреците и пикочо-половата система; тази чакра е отговорна за любовта към противоположния пол и чувствените удоволствия, сексуалността; в нея се концентрират запасите от полова енергия.Обладава проективната енергия Ян.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Точно съответствие не е установено.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Калохром – стар синоним на крокоита Крокоизит – синоним на крокоита Леманит – название на крокоита, дадено на минерала в чест на И. Г. Леман Сибирска червена оловна руда – старинно руско название на минерала Сибирско червено олово – старо име на рудата на крокоита

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook