Гривна от малахит

  • Гривна от малахит
Наличност:
В наличност
Продуктов Код:
А-026620
Естествен Камък:
Малахит
7.00лв.

Информация

Характерният зелен цвят на малахита се придава от съединения на медта. Възможно е неговото име да намеква за лекотата с която се обработва. На древногръцки език malakos означава „мек”. Оттенъците на окраската на малахита варират от тюркоазено, изумрудено-зелен и гълъбово-зелен до черно-зелен.В природата, малахита най-често се среща във вид на бъбрекоподобни маси, които имат концентрично строение. Именно поради това на спилите и срезовете на малахита са видни характерните концентрични украски. Благодарение на тази особеност на малахита, в древността е бил наричан „паунов камък”.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Още в Древен Египет от малахит са правели амулети и различни украшения. През ХVІІІ в. от руския уралски малахит са правели малки декоративни предмети, а от началото на ХІХ в. са започнали да правят големи кутии и вази. С дребни пластинки от малахит в техниката „руска мозайка” са облицовани Малахитовата и Георгиевската зали в Зимния дворец в Санкт Петербург.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

С малахита са свързани множество легенди, някои от които утвърждават, че той може да направи човек невидим, а пиещия от малахитова чаша разбира езика на животните. В Индия се смята, че малахит, положен върху чакрата „трето око”, помага да пречистим съзнанието си от обиди и тревоги. В Русия се е смятало, че малахита е символ на изпълнение на желанията.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

За много народи, малахита е бил „камък на здравето”, пазител от различни напасти. Камъни със светли оттенъци са добри за лечение  на сърцето и белите дробове. Текстове в индийската „Аюрведа” съветват да се полага малахит на сърдечната чакра и на „заблокираните” части на тялото за това, че да се „разтопят енергетичните задръствания” и да се открият каналите за преминаване на потоците от биоенергия.

АСТРОЛОГИЯ

Украшения с малахит се препоръчва да се носят от хора, родени под знака на Телеца. Малахитът е добър и за зодиите Везни и Лъв. Не се препоръчва да се носят от Скорпиони, Деви и Рак. За планета на камъка се счита Венера.

Етикети:

Последно разгледани

Подбрани бижута