Седеф - Бижута онлайн

Седеф - Бижута онлайн

Добавен от

Седеф – вътрешният слой на раковините на мекотели. Не случайно, в превод от немски перламутр – „майка на бисера”. На английски език (mother of pearl) и на френски (mareperle). Иначе казано на френски език седефа е наричан la nacre. Този термин произлиза от арабската дума nakar – раковина. Бисерът и седефа имат почти еднакъв състав. Те са построени от много тънички пластинки на калциев карбонат (арагонит), потопени в органично вещество – конхиолин. В сферичните бисерни пластинки арагонита е разположен перпендикулярно на повърхността, докато в седефа, те са хоризонтално разположени. Пластинките пречупват светлинните лъчи. Благодарение на този си оптически ефект, седефа има различни цветови оттенъци – от бял до почти черен. Раковини с качествен седеф обитават топлите тропически морета: в Персийския залив, Червено море, до островите на Цейлон и Тихия океан. На международния пазар, седеф се доставя от Япония и Филипините. Красив тъмен седеф дават раковините на морското ухо – халиотис (Haliotis). Бял седеф дават раковините на морската жемчужница (Meleagrina margaritifera), достигаща в диаметър 10 см.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Още от древността седефа се е използвал за инкрустации и изработка на евтини украшения. В Китай най-много се е ценил белия седеф, въпреки че той бива в разни цветове. Историята свидетелства, че стените на двореца на Нерон в Древен Рим са били украсени със седеф. В Европа до ХVІІ в. седефа е бил използван предимно за инкрустации. От монолитни раковини, от които е бил отнет външния слой, са правели инкрустирани в сребро кубчета. Цяла редица от прекрасни кубчета от раковини, инкрустирани в сребро отдавна се съхраняват в Оръжейната Палата в Москва. Европейските ювелири са създавали тънка гравировка на повърхността на раковини на главоноги мекотели – наутилуси, отнемайки нейния тънък външен слой. Такива раковини са слагали в ажурна основа, превръщайки ги в чудни кубчета. Работи от подобен род са били много популярни сред нюрнбергските майстори от края на ХVІІ – началото на ХVІІІ в. В декора на кубчетата – наутилуси, обикновено са се използвали изображения на митични персонажи, свързани по някакъв начин с морските стихии. Изделия от преливащи се седефи са били особено популярни в Европа през ХVІІІ в., която по това време се е увличала от стиловете рококо и рокайл. Такива раковини могат да се намерят на пазара и в наши дни.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Стрит на прах седеф и бисер е можело да бъде купен във всяка средновековна аптека чак до ХVІІІ в. На това средство се е приписвала целителна сила, способна да помогне срещу всевъзможни болести.

АСТРОЛОГИЯ

Счита се, че украшения от седеф действат добре на Риби, Водолеи и се отразяват негативно на Близнаци.

Бижута от естествени камъни

Бижутата, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Заповядайте в нашият онлайн магазин!

Контакти

Телефон за поръчки
0877 541 007
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook

Гердани | Висулки | Гривни | Пръстени | Обици | Броеници | Нанизи | Мъниста | Зодии |