Яспис

Ясписът принадлежи към бройката на най-разпространените самоцвети, известни още на първобитния човек. В древността под яспис са разбирали прозрачни халцедони с обикновен зелен цвят. Сега, под понятието „яспис” се разбира цял клас от минерали, основата на които представлява кремниева порода с различни включения, в това число и на халцедона, а също и оксиди на желязото и алуминия. Количеството на тези примеси може да достигне до 20%, което и обуславя значителното многообразие на окраските при различните ясписи. Не случайно, наименованието на камъка възхожда към древногръцката дума iaspis – „пъстър”. В културата на Древна Русия тази дума се е трансформирала в „аспис”. За характерните ивици и разклонения на ясписа, в Русия е бил наричан още „тигров камък” и са говорили, че в този камък се е „смесила кръв”. Различават ахатов яспис, иначе наричан „ясписов ахат”, въпреки че, за разлика от аката, в ясписа няма концентрични кръгове и очертанията на кенарите е по-малко отчетливо. Ясписи с черен цвят от Северна Каролина (САЩ) се наричат базанити. Яспис с тъмен цвят с червеникави включения е наричан „кървав”. Друго наименование е хелиотроп или „месен ахат”. Яспис с характерен рисунък се нарича „пейзажен”. Яспис с примеси на берлински лазур е известен като немски или швейцарски ляпис. Тя често служи за имитация на лазурита. Празема е също разновидност на зеления яспис. В зависимост от характера на разцветките се отделят брокатени или пъстроцветни ясписи. Окраската на ясписа – непрозрачна разновидност на кварца – е много разнообразна. Тя може да бъде червена, синя, виолетова, бяла и даже черна. Срещат се едноцветни ясписи, но често това са пъстри камъни с разноцветни ивици и петна. Искусните резбари често са използвали това качество при изработването на многоцветни геми. яспис зодии, яспис свойства, яспис лечебни свойства, яспис значение, бижута яспис, яспис находища, яспис камък, яспис астрологияЯсписите се различават не само по цвета (червена, сива, виолетова) и по характера на окраската си (пъстра, лентова, ивична, точковидна), но и по мястото на добиването им. За да се изрази индивидуалността на окраската на конкретния образец на ясписа, понякога прибягват към образни сравнения. Така в литературата се срещат споменавания за червено-восъчен, тухлен, кристален ясписи. С други думи, малко са минералите, които са така различно окрасени, както ясписите. Любопитно е да се отбележи също, че понякога ясписи на ричат планински породи, които нямат отношение към истинските ясписи. Например, в Алтай така наричат кремъчните и кварцовите порфири, песачинки и метаморфни шланци. Месторождения на ясписи има в много страни по света. Те съществуват в САЩ, Франция, Германия, Индия, Япония, Средна Азия и Русия.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Още египтяните и древните шумери са правели от яспис печати и амулети. Ясписа не еднократно се споменава в Библията. През ХVІІІ в. с откриването на богати месторождения на яспис в Урал, Алтай и в Забайкалието, историците го свързват с разцвета на каменоделската дейност в Русия.Гравюрни фабрики в Петергоф и Екатеринбург са правели в това време от яспис стотици разнообразни изделия.  Вази, свещници, столешници, писмени прибори, камини, различни поставки и даже колони за храмовете. В Санкт Петербург се съхранява уникална ваза от яспис, яспис зодии, яспис свойства, яспис лечебни свойства, яспис значение, бижута яспис, яспис находища, яспис камък, яспис астрологиячийто диаметър достига 5 м., а масата и 11 тона. Историците на града разказват, че това изделие е било поставено в експозиционната зала още преди поставянето на вратите, защото просто нямало да влезе през тях. Множетво изделия от яспис са изпълнени в Русия през ХVІІІ – ХІХ в. могат да се видят в много музеи и замъци в Европа. С яспис са работили и западните ювелири. Например, известна работа на Бенветуто Челини – кутийка от зелен яспис с червени прожилки. В средните векове от яспис не рядко са правели църковна утвар. В наши дни най-често инкрустации от яспис се използват за изготвяне на пръстени, медальони и висулки. От яспис се правят гердани и гривни.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Ясписът е един от не многото камъни, обладаващи особени тайнствени свойства. Твърде се е ценил ясписа в Корей и Китай, където са го считали за символ на тайната на битието. От яспис са правели всевъзможни украшения, чаши, символи на властта. Вставки от яспис в шлемовете, поясите, ръкохватките на мечовете са се считали за надеждни пазители. Вярват, че украшения от яспис помагат за подобряване на отношенията с началници и колеги, предпазват от зла съдба и помагат за развитието на красноречието. Те също укрепват чувството на дълг и чест. Не случайно първите християни са посветили ясписа на апостол Петър, правейки го емблема за твърдост на духа. В Древен Египет от яспис са правели печати и амулети. Мистиците смятат, че талисман от яспис с хладен цвят дава сила за яспис зодии, яспис свойства, яспис лечебни свойства, яспис значение, бижута яспис, яспис находища, яспис камък, яспис астрологияпредсказания и открива скритото от очите, а яспис с тъмни оттенъци прекрасно предпазват от уроки. Зеленикавия яспис помага за концентрация на вниманието и откриват невидимото за окото. В Европа ясписа е символизирал мъжеството и скромността. Считало се е, че този камък е способен да придаде на притежателя си твърдост на духа и да го направи по-мъдър. Амулети от яспис са помагали на нашите пра-деди да печелят победи както на бойното поле, така и в словесните битки.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

В древността, ясписа се е почитал като вярно средство срещу епилепсия и треска. Считало се е, че ясписа обладава възприимчивата енергия Ин. Тя може да подобри зрението, да излекува епилепсия и зъбобол. Китайските целители са смятали ясписа за едно от най-важните фармацевтични средства за пречистване на вътрешните органи. Червеният яспис е бил способен да спре кръвоизливи и да лекува женски болести. Зеленият яспис е бил полезен за концентрация на вниманието, в резултат на което у човека се е отваряло невидимо око. Според даосите, ясписа е бил „камък на живота”, тъй като укрепвал физическото тяло и удължавал живота. В един от храмовете на Тайланд се намира статуя на Буда, направена от монолитен яспис със зелен цвят с маса повече от 5 тона. Тази уникална скулптура притежава силна целителна енергия. В древността ясписа е считан за средство срещу епилепсия и треска. Още знаменития Авицен е съветвал да се носи камък на стомаха, за да се предпази човек от заболявания на стомаха. Изделия от червен яспис са способни да спрат кръвоизливи и са лекували женски болести. На ясписа са приписвали и способност да предпазва от отравяния. Историята е съхранила сведения, че византийския император Мануил е поднесъл подарък на монасите на Атон чаша от яспис, която не само лекувала от различни недъзи, но и противодействала срещу всевъзможни отрови. В Древен Рим болните често са носели на шията си амулет от яспис, на които са били гравирани техните имена.

АСТРОЛОГИЯ

Украшения с яспис се препоръчва да се носят от хора, родени под знака Дева. Планити на ясписа са Юпитер и Меркурий.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook