Шпинел

 Кърваво-червеният шпинел, чийто цвет се обуславя от соли на хрома, много напомня на рубина. От химическа гледна точка шпинела представлява сложен окис на магния и алуминия. При това магния може да се заменя от цинк, желязо или манган, а алуминия – от желязо, манган или хром. В резултат на това цвета на шпинела става син, виолетов, зелен, кафяв или даже черен. Да отделят шпинела в отделен клас минерали са започнали едва през ХІХ в. В Русия и на Изток скъпоценните камъни с червен цвят се наричали лали. В тази категория често попадал и шпинела, докато не са започнали да го отделят в отделна категория скъпоценни камъни. Някои от знаменитите рубини, при проверка са се оказали шпинели. Например, короната на руската империатрица Екатерина ІІ, изработена от ювелира Иеремия Позе, се обвенчава с шпинел с маса почти 400 карата. Два знаменити шпинела украсяват британската корона. Тези камъни са известни като „Рубин на Черния принц” и „Рубин на Тимур”. Големи шпинели се съхраняват в колекциите на Смитсонианския институт във Вашингтон (САЩ), в музея на Естествената история (Ню Йорк), в Британския музей за естествена итория (Лондон) и в Лувъра. Названието на камъка произлиза от латинската дума spinella – „шип”, което указва на формата (октаздрически и додеказдрически) на кристалите на шпинела. Понякога кристалите на шпинела са свързани в друзи. Възможно е също така термина „шпинел” да произлиза от гръцката дума spinos – „искра”. Действително, гравираните шпинели са способни да светят в сумрака. Минералът може да има различна окраска. Тъмно-зеленият и черен непрозрачен шпинел се нарича цейлонит; кафявия – пикотит; жълтия – рубицел. Прозрачните камъни се наричат благородна шпинел; най-ценни от тях са тези, оцветени в червени цветове. Най-големият розов кристал шпинел, с маса повече от 5 кг. е бил намерен в Памир, през 1986 г. Главни месторождения на шпинели има в Бирма и Шри Ланка. Украшения с благороден шпинел се препоръчва да се носят в златен обков, пръстени и халки на показалеца или на безимения пръст на лявата ръка.Зодиакален знак на шпинела е зодия Лъв, а планета – Сатурн. МАГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА На Изток скъпоценните камъни с червен цвят имат устойчива репутация на мощни стимулатори на сексуална енергия, любов и страст. Именно така са се се отнасяли и към камъните, които сега наричаме шпинел. Считало се е, че те обладават способността да събужда непреодолима страст. Тези камъни подхранват хората с жизнени сили, концентрират в тях въжделение, давайки им щастливата възможност да усетят себе си за миг млади. На хората с изключителна импулсивност шпинел е противопоказен – под негово влияние те могат бързо да изгорят.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че шпинела обладава проективната енергия Ян и е способна да оказва влияние на чакрата Свадхистхана. Камъкът добре въздейства на физическото и емоционалното състояние на организма. Според мнението на литотерапевтите, той укрепва имунитета, усилва кръвообращението, способства регенерацията на тъканите, лекува инфекционни, кожни и стомашни заболявания, а също така повишава потенцията.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook