Хризолит

Думата „хризолит” (т.е., златен камък; гръцки chrysos – златен) е съществувало още в дълбока древност. То се среща още в старинните текстове, започвайки се от ІІІ в. преди н.е. Въпреки това, в трактовката на съвременното значение на този минералогичен термин съществуват разногласия. Съгласно една теза, думата „хризолит” е синоним на думата „оливин”. В английската и немската минералологична литература, ювелирен оливин (силикат на магния и желязото), наричат обикновено перидота (за него вече говорихме в тази книга). С други думи, хризолита и перидота са един и същи минерал. Съгласно друга гледна точка, маслинените, жълтеникаво-зелени или златисти хризолити са прозрачна разновидност на оливина; перидота се смята за разновидност на хризолита. Ситуацията се усложнява още и от това, че сибирския и уралския хризолит се нарича демантоид – рядка разновидност на прозрачните ярко-зелени гранати андраити. Бразилския хризолит не отдавна са наричали жълто-зелен турмалин. При всички случаи, думата „хризолит” е по-древна, отколкото „перидот” и „оливин”, затова има смисъл да разкажем за свойствата на хризолитите, зафиксирани в човешката история.          

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Монголите са считали хризолита за „драконов камък”, тъй като не рядко са ги намирали във вулканите на Хангайското нагорие. Хризолитите са били добре известни в Европа. Особено популярни са украшения с хризолити от ХІХ в. във Франция. Възможно е, това да се свързва с поверието, че хризолитите раждат в мъжете любовна страст и ги лекуват от импотентност. Мистиците и познавачите на камъните утвърждават, че хризолита е в състояние да предпази своя притежател от неразумни постъпки. След пристъп на разочарование, той помага да се придобие увереност в живота.         

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите смятат, че хризолитите обладават проективната енергия Ян. Тези камъни влияят положително на физическото и емоционалното състояние на човек. Те нормализират сърдечната дейност, предпазват от промени на кръвното налягане и прогонват нощните кошмари. Има мнение, че хризолитите са полезни за лечение на простудни заболявания, болести на очите и гръбначния стълб. Казват, че хризолита може да лекува заекване. Както и тюркоаза, хризолита помага при очни болести (приема се в хомеопатични дози), а също и заболявания на кръвта.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook