Хризоберил

Скъпоценните камъни, които ние наричаме хризоберил (от гръцки chrysos – златен), са известни на хората от древни времена, въпреки че съвременния термин „хризоберил” е бил въведен в гемологическата литература едва в 1781 г. По химически състав, тези скъпоценни камъни са берилиеви-алуминиеви окиси. Заедно със златисто-жълтите, се срещат и кафяви, червени и виолетови хризоберили. Техните оттенъци са обусловени от примеси на съединения на желязото и хрома. Безцветният или жълтият хризоберил е лесно да бъдат сбъркани със сапфира със съответната окраска. Някои от камъните са способни на опалесцензия. Големите хризоберили с добро качество и наситен цвят се срещат рядко. За най-ценни хризоберили се смятат редките камъни с ефект „котешко око” – цимофани. Те се добиват в Мадагаскар и Шри Ланка. Разновидност на хризоберил е и александрита. Той има изумрудено-зелена окраска при дневна светлина и виолетово-червен при изкуствена. Такова рязко изменение на окраската на камъка е свързано с особеностите на човешкото зрение, най-чувствително към зеления цвят. Месторождения на хризоберили са известни в Бразилия, Мадагаскар и Цейлон. На територията на Русия, хризоберили се добиват в Сибир.           МАГИЧНИ СВОЙСТВА В Индия, хризоберила е бил наричан вайдуриам. Индусите са вярвали, че този скъпоценен камък помага на маговете да разбират езика на птиците и зверовете. На обикновените хора, украшения с хризоберил, носят проницателност, душевно равновесие и исцеление. Счита се, че хризоберила предпазва от нещастия. На жените той дава успех в делата, а на мъжете помага да се сдобият с успех в женско общество.          

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Украшения с хризоберили, помагат да се регулира кръвообръщението, пречистват кръвта и укрепват кръвоносните съдове. В тибетската и индийска медицина, хризоберилите са се считали за камъни, обладаващи проективната енергия Ян и способни да оказват въздействие върху чакрата Анахата. Те са се използвали за лечение на много заболявания. В знаменития руски „Изборник Светослава” е казано, че този камък спасява от краста, проказа и предпазва владетеля си от напиване.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook