Хелиотроп

Хелиотропи (гръцки helios – слънце и  trope – обръщане), се наричат камъните, които са непрозрачна разновидност на халцедона с ярко-червени петна или райета на окисления хематит. Камък с такова название е упоменат още в съчиненията на Плиний (І в. от н.е.). В средните векове, хелиотроп с характерни петна по повърхността е бил отъждествяван с кръвта на Иисус Христос, а самият камък е бил наричан „кървав”. В християнската култура, хелиотропа е бил именуван камък на Свети Стефан или по-просто казано „Стефанов камък”. Още едно име на камъка, което се е закрепило за хелиотропа в историята е „източен яспис”. Месторождения на гелиотропи има в Урал, Средна Азия (Бухара), Австралия, Китай и Бразилия. Отдавна са добивали хелиотропи в Египет и Калкута. В Европа, учените и мъдреците са считали хелиотропа за „свой камък”.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

На хелиотропа са били приписвани  много магични свойства. Считали са го за най-добрия християнски пазител. Не е удивител факта, че хелиотропите отдавна са се използвали за направата на различни амулети. В Индия, хелиотропите се смятат за символ на храбростта и мъдростта. Също така, в индийската йога хелиотропа се разглежда като камък образуващ силно защитно енергетично поле, което е способно да защити своя притежател от негативни влияния. Смята се, че украшения с хелиотроп могат да смекчат гнева на правителите и владиките.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Литотерапевтите смятат, че хелиотропите обладават проективната енергия Ян. Те действат благотворно на кръвообращението, в частност, увеличава количеството на хемоглобина в кръвта. Тези камъни пречистват кръвта и помагат да се спрат кръвоизливи. Възможно е такова мнение да е възникнало също на окраската на хелиотропите с техните характерни кърваво-червени включения. Хелиотропите повишават физическата и умствената активност, помагат да се противостои на стресови ситуации.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook