Турмалин

 

През 1703 г. холандските моряци за пръв път са докарали в Европа удължени кристали с лилаво-розов цвят. След жителите на Цейлон те са нарекли тези камъни „туремали”, което на сенегалски значи „минерал”, „скъпоценен камък”. Така е възникнало и съвременното название „турмалин”, с което наричат разновидност на силиката, включващо съединения на алуминия, бора, мангана и магния. Турмалина се отличава с голямо цветово разнообразие, а камъните с различни оттенъци имат свои названия. Рубиново-червените камъни се наричат рубелити или малинови шерли; гъсто-малиновите и лилаво-червените камъни, намерени в Урал – сибирити. Верделит – зеленикав турмалин; индиголит – синия. Жълтеникаво-кафевите камъни с месторождение Драва в Австрия се наричали дравити. Редките безцветни кристали се наричат ахроити. Доста разпространената черна разновидност на турмалина е наричана шерл. Вероятно този последен термин е произлязал от старо немската дума schor – „брак”, „примеси”. Ярките бразилски кристали с гълъбов и зелен цвят според мястото на намирането им са наречени параиба. Съществуват турмалинови „котешки очи” и полихромни кристали, при които могат да се различат участъци с различни оттенъци. При това, светлите турмалини с черен връх се наричат „глава на мавъра”, а с червен – „турска глава”. Турмалини с червен център и зелена периферия се наричат „динени”. Месторождения на турмалини съществуват  на територията на Бирма, Шри Ланка, Мадагаскар, Индия, Цейлон, Афганистан, Гренландия, Германия, Норвегия и САЩ. Най-големите кристали се добиват в Бразилия. През 1978 г. в тази страна е намерен турмалин с дължина 1 м. В Африка турмалини се намират в Зимбабве, Мозамбик, Танзания и Кения. В Русия, местонаходища на турмалини има в Забайкалието.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

По-голямата част от турмалините се оценят не много скъпо – от 20 до 50 долара за карат, но съществуват и по-скъпи камъни. Особено се ценят розовите, червените и зелените турмалини. Цената на турмалините параиба с добро качество достига до 4 – 6 хиляди долара за един карат, но понякога се вдига и до 20 хиляди. От ХVІ в насам, турмалините в Русия често са използвани за украсяване на църковните регалии. В Оръжейната палата на Московския Кремъл се съхранява дарохранителница от ризницата на кремълския Благосвещенски събор. Тя е украсена с голям розов турмалин. Голям турмалин с маса повече от 100 гр. обвенчава и короната на руската империатрица Анна Йоановна. Този камък е бил снет от короната на предшественицата и на руския престол Екатерина І. Историците утвърждават, че този уникален камък е бил купен в Пекин от преводача на Посолския приказ молдованина Николай Спафарий, възглавил руското посолство в Китай през 1676 г. Неспециалистът може да обърка турмалина с много други ювелирни камъни: аметист, изумруд, раухтопаз, рубин, хризоберил, хризолит, цитрин, цирконий. Трябва да се помни, че на пазара може да се сблъскаме и с имитации на турмалин, направени от стъкло.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Счита се, че турмалина действа благотворно на тялото и разума, отстранявайки страховете и тревогите. Турмалините помагат на медитирането, концентрира вниманието и придава ясност на ума. Медальон със син турмалин помага да се заспи спокойно. Камъкът създава чувство на покой и защитеност, помага ни да повярваме в собствените си сили. Особено се цени, в този план, зеления турмалин, способен да събуди творческите сили и да събуди жизнерадостно настроение.Съгласно старите вярвания, турмалина е камък духовен, развиващ творческите способности. Червеният турмалин винаги се е считал за талисман на художниците, зеленият за защитник на творческите хора, а черният за камък на вещиците.Познавачите на камъните препоръчват да се носи инкрустиран в злато или сребро турмалин в медальон на синджир или в пръстен на показалеца на дясната ръка или на средния пръст на лявата ръка. Съветва се, турмалини да се носят от хора, родени под знака на Лъв, Козирог и Стрелец.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че турмалина е силен лечител и очистител. В индийската литотерапия са се използвали различните цветови разновидности на турмалините. При това се е смятало, че червените и розовите турмалини обладават проективната енергия Ян, а зелените, гълъбовите и черните – възприимчивата енергия Ин. Зелените камъни помагат при заболявания на черния дроб, нервната система, кръвообръщението и кожата. Те поддържат кислородния обмен на кръвта и увеличават имунитета. От всички скъпоценни камъни със зелен цвят именно турмалина обладава най-силни подмладяващи свойства. Полезно е да се носи от всички (особено при силни нервни и физически натоварвания) за възстановяване на аурата след отрицателно външно въздействие. Гълъбовите турмалини благотворно влияят на лимфната, хормоналната и имунната система на човека. Черният турмалин шерл, образува около себе си защитна аура, отразяваща всички вредни влияния. В американската литотерапия за извеждане на отрицателната енергия от физическото тяло на човека, шерлите се въртят срещу часовниковата стрелка над болното място. Индиголитът се смята за камък на мира и на спокойния сън. Безцветните турмалини създават равновесие в душевните и физическите сили, пречистват съзнанието.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook