Опал

Названието на минерала се отнася от латинската дума opalus  към санскритската дума upala – „скъпоценен камък”. От физическа гледна точка, опалите са хидрогелни двуокиси на кремния. С други думи, опала е аморфен кварц, съдържащ от 6 до 10% вода. Опалите са украсени доста разнообразно – с всички цветове на дъгата (срещат се тъмно-сиви и даже черни камъни). Съществуват повече от сто разновидности на този минерал в най-различни цветови оттенъци,  които са обусловени от примеси на желязо, манган, никел и други елементи. В зависимост от окраската, някои опали имат собствени названия, въпреки че ситуацията с тях напомня случая с ахатите – разнообразието и на двата минерала е твърде голямоу за да не се поддава на противоречиви класификации. Опали с пъстри мозаечни червени, зелени, жълти и гълъбови отражения на светлината се наричат арлекини. Бледо-млечните камъни с гълъбови и червеникави плаващи отражения се именуват джиразоли или жиразоли (от итал. girare – въртя и  sole – слънце). Различават се бели млечни опали, червени и жълти огнени опали. Царски опали се наричат камъни с тъмно-червен център и ярко-зелен кант. Хиалити – прозрачни опали, напомнящи цветно стъкло (гръцки hyalos – стъкло). Любопитни особености притежават хидрофаните (гръцки hydor – вода и  phaneros – видим) – потопени във вода, те стават полу-прозрачни. Най-много се ценят така наречените благородни опали с дъгова игра на цветовете на повърхността. Тези свойства, камъните могат да губят в резултат на загуба на вода или при съприкосновение с мазнини и масла. Затова, притежателите на опали са длъжни да ги пазят от контакти с козметика и периодически да ги потапят във вода.опал зодии, опал свойства, опал лечебни свойства, опал значение, бижута опал, опал находища, опал камък, опал астрология Опалите се добиват на територията на Австралия, Бразилия, Мексико, Хондурас и Гватемала. Месторождения на опали съществуват в САЩ, Чехия, Унгария и Япония. В Русия тези минерали са известни в Задбайкалието и Камчатка.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Опалите отдавна са се отнасяли към достатъчно скъпите камъни. Историята е донесла до нас сведения за опали на древноримския сенатор Ноний – този камък е бил оценен на 2 милиона сестерции. В наши дни големи опали с ювелирно качество са отново на мода. Благородните опали обикновено не се гравират. Придават им форма на кабошон и се влагат в пръстени и висулки, брошки и обеци.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Може би, поради разнообразието на своята окраска, опала в древността е бил символ на непостоянство. Опалът символизира променливата съдба. Те обострят интуицията и способства вдъхновението. На Изток, особено в Индия, отдавна са обожествявали благородните опали, считайки ги за камъни на любовта, вярата и състраданието. Опалите просветляват разума с играта на светлината на своята повърхност, прогонвайки мрачните мисли и страхове. Гледайки на опалите, индийските магове са си спомняли своите предишни въплъщения. Такива свойства са им придавали и в Унгария, Чехия и Германия. В други страни на Европа, опалите са били символи на щастието, надеждата и нежната любов. Тези камъни са се асоциирали с чистите помисли и съчувствието. ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА В „Аюрведа” е казано, че опала съдържа три елемента: вода, огън и жар и може да бъде полезен като лекар за опал зодии, опал свойства, опал лечебни свойства, опал значение, бижута опал, опал находища, опал камък, опал астрологияхората. Индусите са вярвали, че опалите помагат на растежа на децата. През ХVІІ в. Боецит де Боот – придворен лекар на богемския император Рудолф – е писал, че опала „успокоява нервите, помага при сърдечни заболявания, меланхолия, припадъци, съхранява от бурни страсти, раздразнения, възвръща остротата на зрението и блясъка в очите”. В Индия са вярвали, че опалите способстват общуването между хората и подобряват дружеските взаимоотношения. Съществувало е мнение, че опалите губят своя блясък, предвещавайки болест на своя притежател. Съвременните литотерапевти считат, че опалите обладават проективната енергия Ян. Тези камъни развиват интуицията и благотворно влияят на нервната система, хипофизата и епифизата. Смята се, че опала хармонизира функциите на организма и го защитават от инфекциозни заболявания.

АСТРОЛОГИЯ

Благодарение на облачния блясък и високото съдържание на вода, опалите се считат за камъни на Луната и съответстват на знака Риби в зодиакалния кръг.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook