Мусковит

Заедно с биотита, лепидолита и флогопита, мусковита е флуоросъдържащ алумосиликат – една от най-разпространените разновидности на слюдата. Терминът „мусковит” е бил въведен в минералологичната практика през 1850 г. Произлязъл е от Московии (Мусковии) – така на Запад в миналото са наричали московските земи. Мусковитът не рядко се образува в резултат на изменение на минералите на алуминия. Геолозите отбелязват, че така наречените мусковитови листа са най-широко разпространения тип метаморфни породи. Най-често, мусковита се среща във вид на листовидни и люспести агрегати. Въпреки това се срещат и отделни, враснали в породата кристали на мусковита. Понякога те се срещат в двойки с кристалите на турмалина, топаза, берила. Не рядко, дребните кристали на мусковита се оказват съединени в друзи. Цветът на мусковита варира от бял и жълт до розовеещ и зеленикав. Мусковитът е трудно разтопяем, той се използва например, вместо стъкло в отверстията на пещи за разтопяване на метали. Месторождения на висококачествен мусковит съществуват на територията на Пакистан, Бразилия, САЩ (щатите Мей, Масачузец и др.) и Финландия. В Русия мусковит се добива в Урал, Иркутска област и Карелия.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Мусковитът оказва благотворно въздействие върху работата на ендокринната система. Известно е, че заедно с лепидолита, мусковита влиза в състава на много сортове глина. Глинолечението е модно направление в съвременната нетрадиционна медицина.

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Счита се, че амулет от мусковит защитава воя притежател от външни негативни въздействия и помага да се подобрят връзките с астралните сфери.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЧАКРИТЕ

Точно влияние не е установено. Обладава възприимчивата енергия Ин.

ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ

Препоръчва се за хората родени под знака Везни.

ДРУГИ НАЗВАНИЯ, РАЗНОВИДНОСТИ

Антонит – синоним на мусковита Бяла слюда – синоним на мусковита Калиева слюда – синоним на мусковита Левкофилит – име на мусковита, сочещо светлата окраска на минерала Московска звезда – срастнали се кристали на бразилския мусковит, образуващи петконечна структура Серицит – тънколюспест мусковит

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook