Змеевик

Другото название на змеевика – серпентин. То произхожда от латинската дума serpens  - „змия” и указва на характерната окраска на камъка. Тя може да бъде зеленикаво-жълта или тъмно-зелена с характерни петна, които придават на камъка сходство със змийска кожа. Змеевикът е непрозрачен, но неговата светла разновидност – благородния офит – слабо пропуска слънчевите лъчи. Често змеевика има влакниста или листовидна структура. По своя външен вид, змеевика прилича на нефрит, въпреки че това е съвсем друг минерал – змеевика е по-мек и по-поддатлив от нефрита. Заради характерния си цвят змеевика понякога е наричан „мъховик”. На територията на Русия се добива в Урал. Месторождения на змеевик има в Азербейджан, Казахстан и Таджикистан. Минералът се среща в Англия, Унгария, Германия (Бавария, Саксония), Индия, Италия, Нова Зенландия, САЩ и Швеция. Змеевик от Китай и Монголия по-рано са били наричани „корейски жад”. Разновидността на серпентина с жълт или жълто-зелен цвят е наричан антигорит (по името на Антигорио в Италия, където са били намерени такива камъни).

МАГИЧНИ СВОЙСТВА

Съгласно древната легенда Адам, опитал от ябълката на познанието е изплюл късче змеевик. Затова и е наречен „Адамов камък” и го считат за коварен камък, символ на искушението и възможния грях. Понякога той се носи съзнателно от хора, стремящи се да излъжат окръжаващите ги. Специалистите по древните знания утвърждават, че украшения от змеевик се препоръчва да се носят от хора, които искат да избегнат опасности по жизнения си път. В Монголия, нефрито-подобния змеевик (толигор), се счита за камък пазител от ухапвания на змии и насекоми. Този камък, според мнението на местни жители се смята за способен да опази своя притежател от негативни влияния от страна на други хора.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

В древността е съществувало поверие, че благодарение на своята змийска окраска, серпентина е способен да служи като ефективна противоотрова. От змеевик са правели чашки и съдове за лекарства. Затова този минерал е бил известен още и като „аптекарски камък”. Съвременните литотерапевти смятат, че змеевика помага срещу главоболие, способен е да събуди от летаргия и ускорява зарастването на костите.

АСТРОЛОГИЯ

За хората, родени под знака на Дева, змеевика може да стане символ на познанието. Могат да го носят и Козерози. Не се препоръчва за родените под знаците Скорпион и Близнаци.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook