Ефект на малка доза радиация

Някои минерали, в частност карнеола, имат слаба радиоактивност, превишаваща фоновото ниво. Именно с тази особеност на подобни минерали е свързан и техния терапевтичен ефект. Мисълта за това, че радиационното излъчване може да има стимулиращи или целителни ефекти, на пръв поглед ни се струва странно. Радиацията винаги се асоциира с опасност, повреждания и заболявания. Тя действително предизвиква множество негативни ефекти, но така става само, когато говорим за високи дози радиация, които наистина носят само вреда. Не трябва да се забравя, че радиацията е вездесъща и съпровожда човек от самото начало на развитието на цивилизацията. Може да се каже, че човек постоянно живее в безбрежно море от радиация, нивото на която не е високо. В нашите бели дробове, ежедневно се разпадат примерно 30 хиляди попаднали заедно с въздуха радиоактивни атоми на радона, полония, бисмута и оловото.

С всеки прием на храна, в червата на човек редовно попадат примерно 7 хиляди атома на природния уран. Не е удивително, че най-различните организми са изработили защитни механизми от такова въздействие. Нещо повече, както е станало ясно през ХХ в., малки дози радиация не само стимулират синтеза на ДНК в клетките, но и увеличават скоростта на обмяната на веществата.Обсъждайки действието на малките дози радиация върху организма, може да се говори за техния положителен общобиологичен ефект, проявяващ се на най-различни нива – от отделните ферментни системи и клетки до организми на растенията и животните.

В частност, облъчването на животни с малки дози радиация, стимулира у тях различни специфични и неспецифични фактори на имунитета. Как могат да се обяснят всички тези поразителни факти? Известно е, че радиацията поврежда молекулите и довежда до образуване на свободни радикали – своеобразни осколки на по-големите молекули. Заедно с това, наличието на такива радикали се явява задължително условие за протичане на много ферментни реакции. Колкото те са повече, толкова по-добре и по-бързо протича реакцията. В резултат на това, малки дози радиация, сякаш подготвят суровината, необходима за осъществяването им. Да се обясни стимулиращото действие на малки дози радиация върху имунитета също е възможно.

Нашата имунна система умее да различава своите от чуждите белтъчини. В основата на разпознаването на собствените клетки лежи способността на лимфоцитите да ги разпознават по определени белтъчинни отметки. Тези белтъчинни отметки играят роля на своеобразни пароли или отличителни знаци, по които организма може да отличи своите от всички други чужди клетки. Известно е, че и ултравиолетовата светлина, и радиацията са способни да нарушат формата и строежа на белтъчините. Това означава, че в резултат на облъчване се повреждат част от клетъчните белтъчини и в това число навярно и някои белтъчни отметки. От гледна точка на имунната система, това е равнозначно на бързото появяване в организма на множество чужди белтъчини, клетки и микроорганизми.

В такава ситуация, имунната система рязко засилва собствената си активност. Всички останали ефекти, включително и увеличението на продължителността на живота, само в следствие на тази интензивна работа. Именно по такъв начин, минералите със слаба радиоактивност са способни да оказват стимулиращо, целително въздействие върху човешкия организъм. Първото, което трябва да помним в тази връзка е – не всички образци на дадения минерал притежават еднаква радиоактивност. В частност, сред самите корнеоли има много „мълчащи” камъни. Следователно, ако вие разчитате именно на целебния ефект на малките дози радиация, проверете своите украшения при специалист, способен точно да измери нейното ниво. Второ – не ги носете постоянно. През годината правете 3-4 прекъсвания с продължителност от около един месец.  

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook