Демантоид

Думата „демантоид” може да се преведе като „подобен на елмаз” (немски demant – «елмаз» и гръцки eidos – „подобен”). Демантоидът е рядка разновидност на прозрачните ярко-зелени гранати – андраити. Тяхната окраска е предизвикана от примесите на желязо и хром; жълтите оттенъци на демантоидите идват от съединения на титана. Смята се, че демантоидите са едни от най-привлекателните и ценни минерали в редицата на гранатите. Играта на светлината в релефите на демантоидите действително напомня за краля на скъпоценните камъни – елмаз. Изкуственото осветление само усилва този оптически ефект. Срещат се демантоиди с ефекта „котешко око”, който се създава от влакнести включения. Срещат се камъни с красиви зластисти „искри”. Месторождение на демантоиди на територията на Русия за пръв път е открито през 1874 г. до река Бубровка (Среден Урал). От тук са и възникнали няколко алтернативни названия на демантоида. Бил е наричан „бобровски гранат”, също „уралски изумруд” или „уралски хризолит”. А. Ферсман, в своята знаменита книга „Разкази за самоцветите” споменава, че на Запад демантоида е фигурирал често като „руски” или „сибирски хризолит”. По-късно, местонаходища на демантоид са открити на територията на Камчатка в Русия.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Демантоидите са познати на хората от дълбока древност. В стари времена, тези камъни погрешно са били наричани хризолити. Ярката интензивна зелена окраска на демантоидите често е вкарвала в заблуждение и те са приемали този минерал за някой от известните им камъни. В. Опарин в своята книга „Гения на камъка” е описвал старанията на ювелира от миналите векове, занимаващ се с експертиза на скъпоценните камъни така: „установяването на това, изумруд ли е този камък, той прави с голямо старание и не без резон, имайки в предвид, че изумрудите с аквамарините имат сходен вид и със зелените елмази, демантоиди...”. „Зеления елмаз” – гранат демантоид, в царска Русия е бил един от най-скъпите ювелирни камъни. И в наши дни цената на украшенията с демантоиди е достатъчно висока: един карат обикновено се оценява на 100 – 600 долара. При това, размера на демантоидите рядко достига до 1 см.; големите камъни са рядкост. И до ден днешен за уникални се смятат два камъка с тегло 29,8 и 50,5 гр., намерени през ХІХ в.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook