Апатит

Терминът апатит е бил въведен в употреба през 1788 г. от А. Вернер. Апатита – фосфат на калция – обикновено се среща във вид на плътни зърнисти маси. По-рядко се срещат врастнали в самороди отделни негови призмоподобни кристали. При това, непрозрачните кристали могат да достигнат огромни размери. Например, в Канада са били намерени призми на апатит с тегло над 200 кг. и дължина около 2 м. Много по-рядко се срещат малки прозрачни кристали, които представляват ценност като изходен продукт за ювелирните дейности. В обработен вид, неспециалист лесно може да ги обърка с по-твърдите берили, диопсиди или турмалина. Може би и от тук е възникнало името на минерала (гръцки apathao – лъжа). Според друга версия, камъкът е получил името на „лъжеца”, поради това, че неговото разнообразие от форми и окраски е доста голямо. Цветът на прозрачните апатити варира от жърт и зелен, до син и виолетов. Безцветни кристали откриват в Италия и Германия; апатити с ефект „котешко око” – на територията на Шри Ланка и Бирма. Зелените апатити са наричани от специалистите „аспержен камък” – те се откриват в Алдан. На територията на Русия, гълъбови кристали на апатита се добиват в Прибайкалието, а жълти – на Колския полуостров. Богати местонаходища на апатит съществуват в Хибините. Сини апатити добиват в Бирма, Бразилия, Шри Ланка, Финландия; синьо-зелени в Норвегия; зелени – на територията на Индия, Канада, Мозамбик, Бирма и Мадагаскар. Жълти апатити често постъпват от Мексико и Канада, виолетови – от Германия и Чехия.

ИЗДЕЛИЯ И ЦЕНИ

Към камъните, подходящи за ювелирна обработка се отнасят прозрачните апатити, имащи красива окраска, често жълта или гълъбова. По правило на такива кристали се придава фасетна гравюра. От по-непрозрачните апатити, обикновено правят кабошони. Теглото на ювелирните апатити, обикновено не превишава 5 карата. По-рядко се срещат камъни с тегло 15 – 20 карата.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Счита се, че жълтите апатити са способни да оказват благотворно влияние върху цялото тяло. Особено въздейства на слънчевия сплит (чакрата на Манипура). Заедно с аквамарина, гълъбовия апатит може да влияе върху чакрата Вишудха. От тук и благотворното въздействие на този минерал върху гърлото, гласовите връзки и щитовидната жлеза. Заедно с планинския кристал, гълъбовите кристали на апатита могат да се използват за хармонизация на физическото състояние.Има мнение, че сините апатити са способни да охладят бушуващите емоции и да събудят у притежателя си умиротворение и леко сънливо състояние. Не случайно апатита се нарича „камък на умиротворението”.

Бижута от естествени полускъпоценни камъни

Бижутата, изработени от полускъпоценни естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красотата на камъните подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна модните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите модни бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е уникален! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
tatevood@gmail.com
Skype
px712a

Facebook